Híreink

Transzformátorállomások tűzoltása – akár tűzoltók nélkül

2024. április 10. 08:16

Sok szó esik manapság az elektromos gépjárművek, a lítiumion-akkumulátorok oltásának veszélyeiről. De mi a helyzet az elektromos hálózat állomásairól, ami egy tűz kialakulása esetén jóval nagyobb beavatkozói kockázatot jelent? A Rosenbauer hazai (osztrák) megoldása egy lépéssel a tűzoltók előtt jár, hiszen a beépített oltórendszert kifejezetten az ilyen helyszínekre találták ki.


Az Austrian Power Grid (APG) Ausztria áramhálózati üzemeltetője: a 380, 220 és 110 kV-os elektromos vezetékek hossza csaknem 7000 km, összesen 65 alállomással és 92 transzformátorral. A rendszer 2022-ben összesen több, mint 46 ezer GWh energiát továbbított. 

Érthető tehát, hogy a tűzoltók beavatkozását segítendő, a cég a Rosenbauert bízta meg tíz alállomás felszerelését beépített oltórendszerekkel: Villach Südben, Lienzben, Bisambergben, Naudersben, Bécs déli részén és Salzburgban/Elixhausenben már üzemelnek a rendszerek, míg jelenleg is folynak a munkálatok St. Johann/Pongauban, Hessenbergben, Ybbsfeldben és Dürnrohrban. 

A vízpermetes oltórendszerek elsősorban a kapcsolóberendezésbe szerelt transzformátorokat védik, amelyek az egyes feszültségszintek közötti átkapcsolásra és a hálózati partnerek felé történő továbbítására szolgálnak. Az oltórendszerek infravörös érzékelővel vannak felszerelve, hogy korai szakaszban észleljék a kialakuló hőgócokat, és azonnal reagálni tudjanak. Az oltók azonban nem csak tűzvédelemre, hanem megelőző intézkedésként is használhatók, ha egy transzformátort hűteni kell, mielőtt túlmelegedés miatt lekapcsolják a hálózatból.

 

Tervezés és telepítés

A Rosenbauer felelős a tűzvédelmi rendszerek teljes tervezéséért és kivitelezéséért. A legfontosabb alkatrésze a tűzoltó gépjárműveknél, sugárcsöveknél is alkalmazott Rosenbauer fúvóka, amelyen keresztül a transzformátorokhoz oltáshoz vagy hűtéshez víz, illetve szükség esetén víz-hab keverék juttatható. A vízködös oltórendszereknek köszönhetően a hűtőhatás rendkívül hatékony, ugyanakkor a vízkár is elkerülhető.

A teljesítmény a transzformátor méretétől függ, de legfeljebb 6000 l/p lehet, amelyhez nagy teljesítményű szivattyúk segítségével, földalatti, akár 600 köbméteres tartályokból jut el a víz. A habadagoló rendszert, beleértve a habtartályt, a riasztó szelepeket és a vezérlőszekrényeket külön, külső konténerekbe helyezik. Ezen túlmenően minden rendszer rendelkezik egy betáplálási ponttal a tűzoltóság számára. Az infravörös tűzérzékelők automatikusan riasztanak a felügyeleti központban, de az oltási folyamatot mindig manuálisan indítják el, hogy az oltási műveletet a helyszínen ellenőrizni lehessen.

Vissza

Ezt a hírt eddig 149 látogató olvasta.