Híreink

Amikor a tűzoltónak ajánlott az okosóra

2024. április 08. 08:54

Viszonylag gyakori jelenség, amikor a speciális (például hadászati vagy űrkutatási) technológiák, anyagok némiképp módosított formában a mindennapokba szivárognak. Persze a fordított irányra is van példa: egy texasi kutatásban a konzumerpiacon elérhető technológiát próbálják felhasználni a tűzoltók munkájának biztonságosabbá tételére. Az ötlet nem tűnik bonyolultnak: összevetni egy okosóra által rögzített pulzusadatokat egy levegőminőség-mérő adataival, ebből pedig következtetéseket levonni azzal kapcsolatban, milyen hatással van az erdőtűz füstje a szívre.


A Texas A&M Bush School, a texasi erdészeti szolgálat és a Stanford Egyetem Orvostudományi Karának kutatói 56, okosórával (jelen esetben Apple Watch-csal) és levegőminőség-mérővel felszerelt, erdőtüzek oltásánál részt vevő tűzoltóktól gyűjtöttek be adatokat, és elemzik ki azokat.

Az alapötlet: bár az erdőtűz füstjének tüdőre gyakorolt hatását vizsgálják, a keringési rendszerre gyakorolt megterhelést nem, márpedig az égéstermékek belégzése ilyen irányú károkat is okoz (lásd pl. a dohányzás kockázataként fellépő kardiovaszkuláris megbetegedéseket, mint pl. trombózis, infarktuskockázat stb.). A kutatás során 2023-ban gyűjtött adatok segítségével készítenek elemzést, amely során összehasonlítják a füstnek kitett területeken, valamint a füsttől mentes (pl. beltéri) területeken mért adatokat (a két területet értelemszerűen a levegőminőség-mérő segítségével különböztetik meg).

Önmagában a tanulmány nem csak azért érdekes, mert egy eddig kevéssé kutatott, tűzoltók egészségével kapcsolatos területet vizsgál, hanem, mert rávilágít arra is: a konzumperpiacon számos jó minőségű technológiai megoldás érhető el, amelyet csupán rendszerbe kell integrálni ahhoz, hogy segítséget nyújthasson például a tűzoltás területén.

Forrás: GovTech

Vissza

Ezt a hírt eddig 179 látogató olvasta.