Híreink

Függőleges napelempanelek – tűzvédelmi szempontból jobbak?

2024. április 05. 10:12

A Szlovén Nemzeti Építőipari és Építőmérnöki Intézet (ZAG) egy kísérlettel mutatott rá, milyen markáns különbségek vannak tűzterjedési szempontból a hagyományos és a függőleges napelempanelek között – utóbbiak javára.



A ZAG szakértői a közelmúltban egy sor tesztet végeztek a függőleges tetőtéri napelemes rendszerek tűzbiztonsági jellemzőinek felmérésére, és megállapították, hogy az ilyen elrendezés sokkal biztonságosabb a hagyományos telepítésekhez képest. A teszthez a szakértők a norvég – kifejezetten kis súlyú, függőleges paneleket gyártó – Over Easy moduljait használták fel, amit az olasz Istituto Giordano tanúsított. A tesztben kontrollcsoportként felhasználtak hagyományos paneleket a szokványos elrendezésben is.


A tesztben is felhasznált, speciális, kétoldalú, függőleges elrendezésű panelek


A tesztkonfiguráció: a számok a gyújtóforrásokat mutatják

Az egyik építményben az expandált polisztirol szigetelést közvetlenül egy kétrétegű, bitumenből készült membrán fedte le; az EPS alá ásványgyapot réteget helyeztek el.

A második felépítésben a szigetelés és a felső burkolat közé egy további, ásványgyapot-alapú réteget helyeztek el, továbbá itt is az előzőleg ismertetett bitumen-ásványgyapot-EPS rétegrendet alkalmazták.

A hagyományos konfigurációban egy használt, 1,6×1 m méretű, alumínium rögzítőrendszerrel szerelt, polimer hátlappal rendelkező panel volt. A speciális függőleges (szintén használt) napelemek kétoldali, 1,6×0,25 m méretű panelek voltak, 40 centi távolságokkal építve.

Tűzforrásként gázégő helyett 5-6 ml izopropil-alkohollal áztatott fa máglyát használtak a valósághűbb és kevésbé kontrollált lángátadás miatt, a gyújtóforrás elhelyezése pedig a legrosszabb forgatókönyvet tükrözte mindegyik paneles konfiguráció esetén.

A teszt egyik konklúziója, hogy az EPS réteg, köszönhetően az ásványgyapotnak, enyhébb károkat szenvedett. A fő következtetés azonban az, hogy a ferde panelek által teremtett feltételek kedvező viszonyokat teremtettek a tűz gyors terjedéséhez; a vertikális elrendezésű panelek ugyanakkor ilyen szempontból sokkal biztonságosabbnak bizonyultak.

A tesztről készült videó ide kattintva tekinthető meg.

A PV-magazine nyomán

Vissza

Ezt a hírt eddig 153 látogató olvasta.