Híreink

Automatizált karanténkonténer elektromos gépjárműveknek

2024. március 25. 08:41

Az EmiControls Q-Container nevű eszköze gyakorlatilag „minden egyben”-eszközként nyújt megoldást az elektromos gépjárművek elkülönítésére: beépített füst- és hőérzékelők, vízködös oltórendszer, leeresztőszelep segíti a baleset utáni megfigyelést.


Az elektromos gépjárművek oltása mellett gondot jelent a karanténozás kérdése is: amennyiben egy balesetben az elektromos (vagy hibrid) gépjármű akkumulátora sérült, jó eséllyel beindul az a folyamat, amit hőmegfutásnak nevezünk.

A probléma: a hőmegfutás

Figyelemfelkeltő és ismeretterjesztő anyagainkban sokszor, sok helyen leírtuk (és még le is fogjuk írni): a lítiumion-akkumulátorokkal kapcsolatban a legnagyobb veszélyt a hőmegfutás (thermal runaway) jelenti. Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy mechanikai sérülés, túlmelegedés, belső zárlat hatására egy rendkívül gyorsan lezajló láncreakció fut le az akkumulátorban. Ennek során a gáz halmazállapotú elektrolit komponensek (a gyúlékony gázok) általában nyomás alatt távoznak az akkumulátorcellákból; ez egyrészt mérgező, másrészt tűz- és robbanásveszélyes is.

Mindez egyszerűbben szólva azt jelenti, hogy az elektromos/hibrid gépjármű órákkal a baleset után is lángra lobbanhat – vagyis az ilyen járműveket el kell különíteni, és meg kell figyelni hosszú időn keresztül. (Ennek módszertanát vizsgálja a Magyar Tűzoltó Szövetség vonatkozó bejegyzése is.)
 

Q-Container: automatizált, speciális karanténeszköz

A Q-Container ötlete önmagában nem újdonság: egy speciális konténerről van szó, ahová a sérült gépjármű bevontatható megfigyelésre és/vagy elkülönítésre. A kivitelezés azonban amolyan „minden egyben”-jellegű.

  • A beépített csörlőnek köszönhetően a jármű könnyen a helyére vontatható.
  • Értelemszerűen a konténer az elkülönítési funkciót is jól ellátja: tűz esetén védi a környezetet a lángoktól.
  • A konténerben felül beépített láng- és füstérzékelő szenzorok, a padlólemezben pedig infravörös érzékelő van. A hőmegfutás beindulásakor így a rendszer idejében riaszthatja a kezelőket, akik elindíthatják az oltási fázist.
  • A konténerben beépített tömlőcsatlakozó, felül pedig beömlőnyílások vannak, amellyel a konténer vízzel árasztható el, így megoldható a gépjármű aktív hűtése is. A sprinklerek ráadásul választható opcióként vízködös sprinklerek is lehetnek, amellyel az aktív hűtés jóval hatékonyabb, a felfogott víz pedig a „merítéses” módszert is megvalósítja.
  • A beépített leeresztőnyílásnak köszönhetően a szennyezett oltóvíz leereszthető és felfogható, vagyis nem szennyezi a környezetet.


Víz bevezetőnyílás


Lángérzékelő


Vízködös oltórendszerrel van ellátva

Vissza

Ezt a hírt eddig 245 látogató olvasta.