Híreink

Megerősítették a bécsi reptér biztonsági rendszerét

2023. november 10. 14:57

Korszerűsítették a bécsi repülőtér biztonsági rendszerét. Ennek keretében új felügyeleti rendszert kapott a biztonsági zónákat kezelő irányítóközpont, amely több, mint 40 épület 1800-nál is több hozzáférési pontját (például ajtókat vagy zárakat) és összesen 2700 kamerát, valamint 1300 beléptetőpontot menedzsel. A felügyeleti rendszert a tűzjelző központokkal is szorosabban összekapcsolták, amely által tűzjelzés esetén aktiválódnak a kamerák, és távolról kinyithatók a vészkijáratok még akkor is, ha bizonyos eletronikai rendszerek meghibásodnak.


Speciális biztonsági megoldások

A most kiépített speciális megoldások közé tartozik, hogy a reptér 3-as terminálján az utazóközönségnek úgy tűnhet, mintha az ajtók varázsütésre nyílnának, és vezetnék őket egyenesen a járatukhoz. Ezt egy, a járatok menetrendjével, a repülési tervekkel és a beszállókapuk kiosztásával összehangolt ajtóvezérlő rendszer teszi lehetővé, ami képes gyorsan reagálni a változtatásokra is.

A repülőterek utasoktól elzárt, fokozottan védett területeit szigorú videós felügyeleti rendszerekkel, valamint kétfaktoros hitelesítéssel ellenőrzik: a dolgozói igazolvány mellett biometrikus azonosítást alkalmaznak. Ehhez a Siemens SiPalm tenyérvéna-szkennerét használják, ez a módszer ugyanis jóval kisebb hibaszázalékkal működik, mint az ujjlenyomat-azonosítás, és kényelmesebb, mint a hasonlóan megbízható íriszszkenner.


Biztonsági központ a bécsi repülőtéren (fotó: Siemens)

 

Fokozott tűzvédelem

A projekt során a felügyeleti rendszert szorosabban összekapcsolták a tűzjelző központokkal is. Jelzésük esetén a repülőtér érintett területén azonnal aktiválódnak a kamerák, hogy a biztonsági központból megtehessék a szükséges lépéseket, például szükség esetén ki tudják nyitni a vészkijáratokat, még akkor is, ha egyes elektronikai rendszerek meghibásodtak.

A bécsi reptéren úgy végezték el a biztonsági rendszerek frissítését, hogy az nem befolyásolta a havonta 3 millió utast fogadó légikikötő zavartalan működését.

 

Repülőtereken világszerte

A Siemens már több, mint 20 éve a bécsi repülőtér projektpartnere. A vállalat megoldásai nemzetközi szinten is számos reptér mindennapi működését teszik lehetővé. A Siemens biztonságtechnikai megoldásait használják például olyan reptereken, mint a zürichi, a cataniai vagy a new york-i.

Vissza

Ezt a hírt eddig 86 látogató olvasta.