Híreink

Októbertől itt az üzemeltetői e-matrica! – Milyen előnyökkel jár?

2023. szeptember 28. 07:00

Ahogy korábban arról már beszámoltunk, az elektronikusan vezetett tűzvédelmi üzemeltetési naplók előnyeit fedezték fel és terjesztették ki üzemeltetők oly módon, hogy az elektronikus bejegyzések QR-kód segítségével kiolvashatók a zárt informatikai rendszerből.


Mire használják, mivel járul ez hozzá a tűzbiztonsághoz?

2020 januárjától új korszak kezdődött a tűzvédelmi naplózás terén. Az üzemeltetők számára megnyílt a lehetőség, hogy a hagyományos papír alapú dokumentációtól megszabadulva az elektronikus naplózást válasszák.

A fiREG platform adatai alapján az ország számos pontján, több mint 40 000 helyszínen használják már ezt a korszerű megoldást, és az elektronikusan naplózott eszközök száma közelít a 700 000 db-hoz, melyeken épp a napokban végezték el a 3 333 333. felülvizsgálatot.

Az eszközökön elhelyezett QR-kódok gyors és pontos leolvasásával az üzemeltetők azonnali visszajelzést kaphatnak az eszközök állapotáról. Ez az azonnali visszacsatolás nemcsak a rendszeres ellenőrzéseket könnyíti meg, de a tűzbiztonság általános színvonalát is emeli.

Fekete Attila, a fiREG fejlesztési vezetője szerint az elektronikus naplózás és az e-matricás rendszer kombinációja a jövő útja:

– A digitális rendszerek a tűzvédelmi területen nemcsak a papírmennyiség csökkentését célozzák meg, hanem a tűzbiztonság magasabb szintjére emelését is. Az új e-matricás fejlesztés bevezetésével az üzemeltetők és a tűzvédelmi szakemberek számára még átláthatóbb és hatékonyabb lesz a munka.

Az üzemeltetői e-matrica bevezetése után (2023. október), az eszközöket ellenőrző munkatársak, illetve ellenőrzésre feljogosított személyek okostelefonjukkal azonnal hozzáférhetnek az eszköz ellenőrzésének adataihoz. Ezen információk révén az ellenőrzések még pontosabbak és hatékonyabbak lehetnek és persze papírmentesek.

Az üzemeltetői e-matrica használatáról természetesen az üzemeltető dönt, dönthet úgy is, hogy a QR-kód leolvasása ne adjon ki információkat az eszközről. A visszajelzések alapján az innovatív nagyvállalatok kiemelten használni fogják az üzemeltetői e-matricát az auditori, biztosítói, esetleg hatósági ellenőrzések során, csak előnyét látják a transzparens adatszolgáltatásnak.

Üzemeltetői e-matrica megjelenése egy tűzoltó készülék esetében QR-kód leolvasást követően. Rajta az üzemeltető adatai, az ellenőrzések dátumai, az ellenőrzést végző személy neve és természetesen az vizsgálat eredménye.

 

Ezer helyszínen

A fejlesztést rövidesen élesítik és az első körben közel 1.000 hazai üzemeltetői helyszínen lesz elérhető. Az üzemeltetői e-matricát egyelőre nem szabályozza sem jogszabály, sem TvMI, de a fejlesztők célja, hogy általánosan és egységesen használható megoldássá válhasson az elképzelés, mert az minden szereplő számára csak előnyökkel szolgál.

 

Biztonsági tápforrás

A fiREG platform tervei szerint a közeljövőben további innovatív megoldásokat is bevezetnek. Hamarosan elérhetővé válik például a 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 18. melléklete szerinti biztonsági tápforrásnak minősülő dízel aggregátorok, akkumulátorok, szünetmentes tápegységek elektronikus naplózásra alkalmas modul is. Ezek kisebb darabszámban szinte mindenhol előfordulnak, de a telekommunikációs szektorban, az informatika világában százával, sőt ezrével üzemeltetik.

További részletekért és információkért keresd fel a www.fiREG.hu weboldalt.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 519 látogató olvasta.