Híreink

Élesben is jól vizsgáztak az erdőtűzfigyelő műholdak

2023. március 09. 08:38

A Rosenbauer a német OroraTech startuppal közösen működtetett, műholdalapú erdőtűzfigyelő rendszere tavaly nyáron a németországi Száz-Svájcban (Sächsische Sweiz) kitört tűzvész leküzdésében nyújtott segítséget a beavatkozóknak.


Ahogyan arról korábban beszámoltunk, egy müncheni cég – a Rosenbauer-rel kötött megállapodásnak köszönhetően – cipősdoboz méretű műholdakat állított föld körüli pályára, amelyek az erdőtüzek megfigyelésében alkalmazhatók. A fellövés után nem sokkal megvolt az első éles teszt is, a tapasztalatok alapján pedig bővítik a rendszert.

 

Erdőtűz Szászországban

2022. július 25-én a németországi Szász-Svájc elnevezésű területen ütött ki tűz, amelyet a beavatkozók csak több hetes megfeszített munkával tudtak megfékezni. A tartományi tűzoltó-főparancsnokság hozzáférést kapott a Wildfire Service (vagyis a meglehetősen profán „erdőtűz szolgáltatás”) nevet viselő megfigyelési rendszerhez. A műholdas, MI-alapú rendszert eredetileg ugyan az erdőtüzek megelőzésére, a korai szakaszban történő azonosításra tervezték, de a tapasztalatok alapján jól használható a taktikai beavatkozások tervezéséhez, a tűz terjedésének követéséhez is.


Térképes nézet a WFS szoftverben

 

Szorosabb integráció

A Rosenbauer-OroraTech együttműködés a rendszer működési tapasztalatai alapján tovább bővül: az osztrák gyártó mérnökei azon dolgoznak, hogy a WFS-t integrálják a saját digitális flottakezelő (Connected Fleet) és a bevetésirányítási (Connected Command) rendszerbe.

Vissza

Ezt a hírt eddig 462 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: