Híreink

Oltás és vágás egyszerre: RFC CUTTEX

2020. november 12. 08:53

Speciális oltólándzsa a Rosenbauertől, amely az ultra-magasnyomású működés előnyei mellett akár vágásra is alkalmas, így különösen jól használható zárt terekben kialakult tüzek behatolás nélkül történő oltására. Külön előnye, hogy a hazánkban is bevált UHPS rendszerhez kapcsolódva alkalmazható, teljesen új dimenziót biztosítva a berendezésnek.


Magas nyomáson

A termék funkcióját már a neve (CUTTing & EXtinguishing, vagyis vágás és oltás) is jelzi. Az ultra-magasnyomáson működő oltólándzsa elsődlegesen a Rosenbauer már jól bevált és hazánkban is alkalmazott, UHPS rendszereihez kapcsolódva használható. Az UHPS rendszer optimális kombinációja a nyomásnak és a vízmennyiségnek; kutatások szerint 100 bar nyomáson alakul ki az optimális cseppméret, a párolgás és gőzképződés a magas hőmérsékletű helyeken pedig akár 1750-szeresére növeli a víz térfogatát, ami így a tűz fészkénél kiszorítja az oxigént. Az így működő oltólándzsák ráadásul kötött vízköd-sugár előállítására is képesek, amely az égő anyagról gyakorlatilag leszakítja a lángokat, ez által megbontja az égő felületet, a tűzfészket. A kötött sugár vízköd esetében is szakadásmentes, viszonylag kis átmérőjű és nagy sebességű, melyet nagy ütőerő és közepes hatótávolság jellemez.


 

Vágás, segítséggel

A CUTTEX azonban integrált vágó funkciót is tartalmaz: speciális keverék vízzel együtt történő kijuttatásának köszönhetően gyakorlatilag 3-5 mm átmérőjű lyuk vágható gyakorlatilag bármilyen anyagba. A gyártó adatai alapján egy két mm vastag acéllemez esetén ez néhány másodperc alatt megtehető, ami komoly taktikai előnnyel jár és a tűzoltók biztonsága szempontjából is rendkívül fontos lehet például konténerekben, raktárakban, egyéb ipari környezetekben kialakult tüzeknél, hiszen az oltás a zárt térbe történő behatolás nélkül, kívülről megkezdhető.

A vágófúvóka egyszerű bajonettzárral kapcsolódik, a vízhez adagolt „vágóadalék” pedig könnyen lecsatlakoztatható, különálló tartályban van.

 

Nagy teljesítmény, egyedül is kezelhető

A CUTTEX két teljesítményvariációban elérhető: a sima változat 180 bar nyomásnál 38 l/perc, míg az XL változat 300 bar nyomáson 58 l/perc teljesítménnyel működik. Az integrált habbekeverő rendszerrel az adagolás 0-6% között fokozatmentesen állítható, az új fejlesztésű tömlőorsóval pedig 60 és 120 méter hosszú tömlő csatlakoztatható (utóbbi csak az XL változathoz).

Az integrált és könnyű kezelésnek hála pedig mindezt egy ember is kezelheti.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1266 látogató olvasta.