Híreink

Tűzgátló álmennyezetek építése hőszigetelt szendvicspanelekből

2019. július 30. 08:00

Függesszük? Megtámasszuk? Csavarozzuk? Milyen sűrűn? Milyen tűzállóság kell? Többnyire ezek a kérdések merülnek fel egy tapasztalt szendvicspanel gyártó fejében, amikor egy tűzvédő álmennyezetként alkalmazott hőszigetelt panellel kapcsolatban kérnek tőle megoldási javaslatot. Az alábbi cikkben arra szeretnék útmutatásokat adni, miért nem mindig egyszerű nem csak betervezni, hanem megfeleltetni is a paneleket ennek a funkciónak.


Nyomás (járjunk) utána…

Aki jól ismeri az OTSZ jelenlegi változatát, annak is elég kemény diónak bizonyulhat, ha utána szeretne járni, milyen tűzvédelmi követelményeknek kell egy tűzvédő álmennyezetnek megfelelni. Az 54/2014 (XII.5) BM rendelet 4.§ 5. és 182. pontja külön definiálja az álmennyezet és ehhez kapcsolódva a tűzvédő álmennyezet fogalmát. A cikk terjedelme miatt egy fontos dolgot emelnék ki ezzel kapcsolatban: a rendelet függesztett szerkezetként definiálja az álmennyezetet, amely tűzvédő funkcióját a felette lévő szerkezettel együtt látja el. Ez utóbbit tekintve akkor ide kell vennünk még a tűzgátló építményszerkezet fogalmát is. Ennek akkor van jelentősége, ha igazolni kell, hogyan feleljen meg a panel és az őt tartó szerkezet együttesen a tűzvédelmi elvárásoknak. De erről majd talán egy másik cikkben lesz több szó.

 

Különben tűzbe jövünk…

Mégis, milyen tűzvédelmi követelménynek kellene egy álmennyezetnek megfelelni? A panelt „egymagában” tekintve az OTSZ tűzvédelmi osztály követelményt fogalmaz meg, azt is csak menekülési útvonalak felett. Mégis gyártóként legtöbbször tűzállósági igényeket kapunk. Ez igaz is, mert az építményszerkezet egy alkotóelemeként kerül a panel beépítésre, így biztosítva a teljes szerkezetre vonatkozó követelmény egy részét. De melyik részét?

A szendvicspanelekre vonatkozó MSZ EN14509 termékszabvány a tűzállósági teljesítményjellemzők tekintetében az R E I és W jellemzők vizsgálatát írja elő, természetesen funkció szerint mást és mást. Tetőpanel esetében szükség van három jellemzőre is (REI), melyből R a tűzzel egyidejű terhelés szempontjából fontos határérték. Az oldalfalak esetében nincs teherbírási feltétel, mert a panel a termékszabvány szerinti önhordó, tehát egyéb teherhordó funkciója a meteorológiai terheken kívül nincs. Itt az E I és a Magyarországon nem alkalmazott W jellemző jöhet szóba.

(Érdekesség: a Kingspan egyes speciális oldalfali szendvicspaneljei rendelkeznek a mechanikai behatásoknak is ellenálló, akár EI-M 120 tűzállósági teljesítménnyel).

Abban az esetben tehát, ha van egy tetőszerkezetem, akkor feltehetek álmennyezetként egy oldalfali panelként minősített elemet? A válasz nem. Hát egy külső térelhatároló elemként minősített tetőpanelt? A válasz szintén nem. Akkor marad a kifejezetten álmennyezetként tűzállósági minősítéssel rendelkező panel. De mi ennek az oka? A rövid válasz: tűzhatás és rögzítés.

 

Az ördög alsó és felső keze

Tűzhatás szempontjából a TvMI 11.1 pontja tartalmaz instrukciókat, melyik irányból várható a tűz hatására történő tönkremenetel. Födémeknél általában alsó tűzhatással kell számolni. Álmennyezetekre a TvMI 11.1 4.1.7 pontja leírja a megfelelő vizsgálati módszert, vagyis az MSZ EN1364-2 szabványt. Ezzel szemben a tető térelhatárolásra az MSZ EN 1365-2, míg oldalfalakra az MSZ 1364-1 vonatkozik. Ebből az következik, hogy a vizsgálati feltételek az álmennyezeti panelek esetében eltérnek az oldalfali és tető megoldásoktól. A tűzhatás a vizsgálat során alulról érkezik, amit a termék teljesítmény nyilatkozatán az EI mellett az „(a<-b)” jelzés mutat (a=above; b=below)


Álmennyezeti tűzteszt sémája (Kattintson a nagyításért!)

 

 


Álmennyezeti tűzteszt a 92. percben

 

A pisztácia kifogyott…

A másik eltérés, ami egyedivé teszi az álmennyezeti paneleket, az a rögzítés módja. Mivel függesztett elemről beszélünk, ezért a panelt alulról rögzítjük/függesztjük egy felül lévő tartószerkezethez. Az oldalfal esetében értelemszerűen oldalról, míg tető esetében alulról történik a megtámasztás, és a rögzítőcsavarok is a tűzhatással ellentétes oldalról vannak behajtva. Ebből belátható, hogy a rögzítés módja az álmennyezet tűzállósága szempontjából létfontosságú, hiszen lényegében a csavarok tartják a helyén a panelt a tűz során, az előírt ideig.

 

…csokoládé nem is volt!

Az álmennyezeti tűzvédelmi minősítésekkel azonban óvatosan kell bánni. Sajnos lehet találkozni a piacon olyan dokumentumokkal, amelyek tűzvédelmi szempontból rendben vannak ugyan, de alkalmazástechnikai szempontból lehetetlen feladat elé állítják a szakembereket. Például az a feltétel, hogy a panelek gyári illesztéseit a tűzhatással ellentétes oldalról csavarokkal fűzni kell, egy igen szűk térben minimum igen apró termetű munkások és kanyarfúró alkalmazását feltételezi. Márpedig enélkül az illesztések E tűzállósági jellemzője nem igazolható. Érdemes ezért elolvasni a Teljesítménynyilatkozat mellett az igazoló dokumentumot is (TMI, Tűzállósági értékelő jegyzőkönyv), és annak sem csak az első oldalát, mert a feltételrendszer esszenciális része a minősítésnek.

 


Egy másik cég rajzából vett kivitel – A szűk térben ez liliputi munkásokkal és kanyarfúróval talán megoldható (Kattintson a nagytásért!)

 

Amikor a Puffin lekvár ad elég (támasz)erőt és minden elbíró akaratot.

A rögzítés tehát ennél az alkalmazási módnál kifejezetten lényeges. Nem beszélve arról, ha az alkalmazás feltételeit még ki is szeretnénk terjeszteni (EXAP = extended application). Ilyen kiterjesztési lehetőség például a tűzhatással egyidejű terhek figyelembevétele (pl. vastagabb panel többletsúlya), vagy a teszt során alkalmazott függesztési támaszköz növelése. Egy tűzállósági tesztnek méretbeli korlátai vannak. A valóságban sokszor előfordul a teszt során alkalmazott fesztávnál nagyobb érték. Ennek megfeleltetésére szolgál a TvMI 11.1-ben is említett MSZ EN 15254-7 szabvány. Ez alapján elég összetett feltételek is kidolgozhatók, amint az a csatolt táblázatban látható. Mi sem mutatja jobban a rögzítések fontosságát, hogy a fesztáv növelésével tűzvédelmi okokból a rögzítések számát is növelni kell. Ez egy sima tető- vagy oldalfali panel esetében nem lényeges követelmény.

 

Kincs, ami van

Összefoglalva, egy jól alkalmazott tűzvédő álmennyezeti panel esetén, a papírozás mellett, figyelmet kell fordítani arra is, hogy adottak legyenek a beépítés minősített feltételei, és ne érje az ügyfelet meglepetés az épület átadása során. Arról nem is beszélve, ha egy tűzeset során derül fény a beépítés hibáira. Szerencsére a Kingspan rendelkezik az ehhez szükséges minősítésekkel és műszaki tudással.

 

Kingspan álmennyezeti panelek tűzállósága pdf-ben

 

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1058 látogató olvasta.