Névjegy

Élő személyiség

Név: Vágvölgyi László

Születési adat: Bonyhád 1958. június 13.


A tűzmegelőzési szakember egész eddigi szakmai pályafutása a megelőzés jegyében telt. Országos hírnevét a szakmai versenyek első helyezéseivel alapozta meg, amit később szakértői címek, jegyzetek és az oktatói munka tettek teljessé.

Képzettségei:

         Zipernowszky Károly Gépipari Szakközépiskola (1976)

         Pollack Mihály Mûszaki Fõiskola épületgépész szak (1980)

         Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar (1993)

        

Tûzvédelmi szakképzettség:

BM Tûzoltó Kiképzõ Központ tiszti átképzõ (1986)

 

Az 1958. június 13-án Bonyhádon született Vágvölgyi László 1985-tõl kötelezte el magát a tûzvédelemmel, és ettõl kezdve Pécshez kötõdött a pályafutása.

 

1976-tól egy évig mûszaki rajzoló volt a Pécsi Sopiannae Gépgyárban, majd a fõiskola után mûvezetõként dolgozott a Pécsi Építõipari és Lakáskarbantartó Ipari Szövetkezetnél. A katonai szolgálat letöltése után 1985-ben lett hivatásos tûzoltó.

 

1985-1988 között a Pécs Városi Tûzoltóságon dolgozott tûzmegelõzési elõadóként, majd megbízott parancsnok-helyettesként. Azt követõen a Baranya Megyei Tûzoltóparancsnokságra került, ahol tûzmegelõzési fõelõadó, szakág-vezetõ, majd kiemelt fõelõadó volt.

2000. január 1-tõl, a megalakult Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon megelõzési osztályvezetõi beosztást töltött be.

2005-ben kérte nyugdíjazását. Azóta a tûzvédelem területén egyéni vállalkozóként dolgozik.

 

A tûzoltóságon, majd a katasztrófavédelmi igazgatóságon betöltött beosztásaiból adódóan folyamatosan tûzmegelõzési szakmai feladatokkal foglalkozott. A városi és megyei parancsnoksági illetve igazgatósági feladatai közé tartozott a tûzmegelõzési szakterület szakmai felügyeleti tevékenységében való közremûködés mellett különféle szakhatósági, ellenõrzési, szakértõi és oktatási, képzési feladatok elvégzése.

 

Ennél azonban sokkal többet tett. Országos hírnevet szerzett kiemelkedõ szakmai felkészültségével, amit azzal is bizonyított, hogy a hivatásos tûzoltók részére szervezett országos szakmai versenyeken egyéniben és csapatban négyszer szerezett elsõ helyezést. Kiemelkedõ szakmai munkájáért többször részesült elismerésben, jutalomban, 1999-ben pedig tûzoltósági tanácsosi címet kapott.

 

A Baranya Megyei Tûzoltóparancsnokság és a Baranya Megyei Tûzoltószövetség különféle tûzvédelmi tanfolyamain végezett oktatói tevékenységet.

1994-tõl a PTE Pollack Mihály Mûszaki Fõiskolán tûzvédelmi ismereteket oktat és 2001-tõl a Gábor Dénes Fõiskola pécsi kihelyezett tagozatán tartott tûzvédelmi elméleti és gyakorlati foglalkozásokat.

 

A szakmai ismereteit írásos formában is igyekszik átadni. A tûzvédelem területén számos szakanyag, jegyzet összeállításában mûködött közre és tûzvédelmi szaklapokban több szakanyaga is megjelent (tûzvédelmi jogszabály- és szabványjegyzék, veszélyesanyagok szállítása, tûzoltó készülékek készenlétben tartása, tûzvédelmi mûszaki leírással kapcsolatos segédlet, stb.). A szakmai rendezvények, konferenciák rendszeres elõadója. 

 

1995-tõl bejegyzett igazságügyi tûzvédelmi szakértõ és megszerezte a tûzvédelmi szakértõi engedélyt:

·        "Tûzvédelmi oktatás, képzés",

·        "Építész tûzvédelmi szakértõi" valamint

·        „Tûzvizsgálati szakértõi” szakterületen.

Ezen kívül a tûzvédelmi szakvizsgával kapcsolatban elõírt oktatásszervezõi jogosultságot is megszerezte és rendelkezik vizsgáztatói regisztrációval is.

 

Társadalmi tevékenységében is aktív. Tagja a Baranya Megyei Tûzoltó és Katasztrófaelhárító Szövetségnek, ahol a Felügyelõ Bizottság elnökének választották. 2006-tól ugyancsak tagja a Tûzvédelmi Vállalkozók és Szolgáltatók Szövetségének is.

 

Hobbija a tûzoltó érmek és kitüntetések gyûjtése.

 

 

Vágvölgyi László ny. tû. alezredes

tûzvédelmi szakértõ

7623 Pécs, Kolozsvár u. 6.

Tel: (72) 325-868,  (20) 921-67-41

E-mail:  vagvolgyi@dravanet.hu

 

 

 

 

                                                              

Vissza