Névjegy

Élő személyiség

Név: Bellus László

A hazai épületek tűzvédelmében, mint a beépített tűzjelző és tűzoltó berendezések elismert szakértője, a tervezők, és karbantartók oktatásában illetve az érvényes jogi szabályozás kidolgozásában jelentős szerepe van.
Az 1956-ban Abaújszántón született szakember, 1980-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki karának Erősáramú szakán Gépesítési és Automatizálási ágazaton szerez diplomát. Ezt megfejelve 1988 Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki karán gazdasági mérnöki szakon végez.
1993-ban pedig, immár tűzoltóként a BM Tűzvédelmi Oktató és Kutató Intézet Tiszti Átképző szakán szerez felső fokú tűzvédelmi szakképzettséget.

Az egyetem után 1980-ban a Hungária Műanyagfeldolgozó Vállalatnál (később Pannonplast) kezd dolgozni a Gépészeti üzemben. 1991-ig mint Elektromos üzemvezető-helyettes, üzemfenntartással, karbantartással tirisztoros hajtásszabályozók, vezérlések tervezésével, szerelésének irányításával foglalkozik.

1992-ben következik be egy fordulat az életében. A Tűzvédelmi Kutatóintézetben kezd megismerkedni a tűzvédelemmel, szakterülete pedig, előéletéből adódóan, elsősorban a beépített tűzjelző és beépített tűzoltó berendezések. Ebben elmélyülve szinte a kezdetektől figyeli ill. részese annak a fejlődési folyamatnak, amely mára ezen a szakterületen kialakult.

1997-ben a BM TOP Műszaki Engedélyezési és Felügyeleti Főosztályára kerül, ahol a beépített tűvédelmi berendezések engedélyezését végzi és átveszi a tervezői szakvizsgára felkészítő tanfolyamok szervezését.
Részt vesz a beépített tűvédelmi berendezéseket tervezők oktatásában és szakvizsgáztatásában. 2000-től ugyanezt a tevékenységet a BM OKF-on végzi Főosztályvezető-helyettesi beosztásban.

Ez idő alatt csendes szerénységgel ugyan, de szinte megkerülhetetlenné válik. Folyamatosan jelentet meg a szakterületét érintő cikkeket, publikációkat, és meghívott előadóként vesz részt szakmai konferenciákon.

Vissza