Híreink

Újdonságok az Interschutzon: önellenőrző kötszer, intelligens póló

2015. június 01.

Az Interschutz – amely az eddigi legnagyobbnak ígérkezik – páratlan kiállítói kínálatában számos érdekesség, új fejlesztés is található. Ezúttal az új technológia és a régi, megszokott eszközök házasításából szemezgetünk.


Az egészségügyi fogyóeszközök bevetés előtti ellenőrzése értékes perceket von el a felkészülésből; ugyanakkor kulcsfontosságú, hogy például a kötszer ne pont a bevetés kellős közepén fogyjon el. Ezt a gordiuszi csomót próbálja átvágni az egyik kiállító: fejlesztésének lényege, hogy az ilyen fogyóeszközöket RFID-csippel látja el, amely fontos adatokat (szavatossági idő lejárta, fennmaradó mennyiség stb.) közvetíthet a vevőegységeknek. Az RFID-technológia lényege, hogy az adatközlés automatikus, vagyis többé-kevésbé szükségtelenné teszi az állandó emberi felülvizsgálatot, ennek ellenére hatékony segítséget nyújt a bevetési felszerelések összeállítóinak. (A kiállító Wietmarscher Ambulanz und Sonderfahrzeug GmbH és a fejlesztés megtalálható a 26. csarnok E12-es standján.)

A céljai hasonlók, de egész más területen és más technológiával operál az „intelligens póló” – ebben az esetben a kulcsfontosságú információk a viselővel kapcsolatban érkeznek. A szűk, testhez álló, gyakorlóruha alatt viselhető pólóba szőtt szenzorok ugyanis szó szerint létfontosságú adatokat továbbítanak Bluetooth kapcsolaton keresztül egy telefonos alkalmazásba. Alapesetben a szívverés és a mély belégzés gyakoriságát adják meg, amelyek növekedése nyomán az okostelefonos app stresszriasztást adhat. Ráadásul a használó vészhelyzetben segélykérő jelet is indíthat, amely a felhasználó pontos koordinátáit továbbítja például a bevetésirányításhoz. (A kiállító az ambiotex GmbH, amely megtalálható a 24. csarnokban, az F31-es standon.)

Vissza

Ezt a hírt eddig 1682 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: