Híreink

Mibe kerül az erdőtűz oltása?

2021. július 06. 12:55

Kanada British Columbia tartományát nem gondolnánk erdőtűzveszélyes területnek, míg a mediterrán térséget és Ausztráliát mindenképpen. Ami azt is mutatja, hogy Európában is északabbra tolódtak a veszélyzónák. Miért fontos költségvetési szempontból is az összefogás? Mibe kerül az erdőtűz oltása? Dr. Restás Ágoston írása nyomán eredünk a költségek nyomába.


Tavaly az Amazonas-medence tüzei jelentős politikai és média figyelmet kaptak. A tűzeset kapcsán gyors nemzetközi összefogásról is hallhattunk. A G7 csúcstalálkozón a nagyhatalmak megállapodtak egy 20 millió dolláros felajánlásban. Nézzük, mire elég ez az összeg.

 

Légi tűzoltás üzemórában

Ha csak a légi tűzoltást tekintjük, egy üzemóra költsége az alkalmazott repülőtől függően kb. 10–20 ezer dollár óránként, ami 1–2 ezer repülési óra költségét fedezhetné.

A tűzoltás során igénybe vett több, mint 20 repülőgéppel számolva ez átlagosan kevesebb, mint 75 repülési órát jelent. A gyakorlatban ez néhány napos, legfeljebb egy hetes repülési költségnek a fedezete, ami önmagában természetesen óriási segítség, viszont a tűz méretéhez képest szerény.

 

Légi tűzoltás frontvonalban

Más módszer szerint 1 km frontvonal repülőgépes tűzoltásának a költsége ausztrál számítások alapján kb. 140 ezer dollár, vagyis a felajánlott összeg kb. 150 km oltására lenne elegendő. Egy-egy frontvonalat átlagosan 1 km-esnek véve – ez 150 tűz eloltásának a költségét jelenti, míg a detektált tüzek száma meghaladta a 40 ezret.

Az Amazóniai-medence tüzei műholdfelvétel alapján 2019-ben (Global Forest Watch)

 

Mi mennyi?

Csak összehasonlításként: az amazóniai tűzre felajánlott összeg 20 millió dollár volt, míg a párizsi Notre Dame tüze után tett felajánlások összege meghaladta az 1 milliárd dollárt. Esetünkben viszont az EU együttműködésben jelentős költségátvállalásról beszélhetünk, hisz a gépek és a kiszolgáló személyzet, a logisztika, az irányítás és a szakemberek közreműködése együttesen jelentkezik.

Vissza

Ezt a hírt eddig 984 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: