Híreink

Erdőtüzek: egyre nagyobb kihívás

2021. július 05. 14:55

A klímaváltozás mindenhol érezteti a hatását: Kanada British Columbia tartományában az elképesztően magas hőmérsékleti értékeket pusztító erdőtüzek követik, Ciprus Limassol közigazgatási kerületébe pedig útnak indultak az EU-s tűzoltó repülőgépek. Két példán mutatjuk be, miért állítja a katasztrófavédelmet komoly kihívás elé a felmelegedés.


Kanada British Columbia nevű tartományában – miután a múlt héten 49,6 °C-os rekordhőmérsékletet regisztráltak – 170-nél is több vegetációtűz pusztít, ahol egy Lytton nevű falu gyakorlatilag teljesen odaveszett a tűzben, és tartományszerte ezer embert kellett kitelepíteni. A helyi szakértők nyilatkozatai szerint nem csupán a hőség jelenti a problémát: egyetlen napon több, mint 12 ezer villámcsapás érte a területet, az erős szél miatt pedig a kiszáradt növényzetben rendkívül gyorsan terjednek a lángok. 

 

Súlyos károk Cipruson is

A vegetációtűz azonban hozzánk jóval közelebb is kihívások elé állítja a katasztrófavédelmet. A Limassol közigazgatási kerületben tomboló erdőtüzek miatt ugyanis Ciprus az EU Polgári Védelmi Mechanizmuson keresztül kért segítséget, amelynek keretén belül az összeurópai tűzoltó légiflotta, a rescEU néhány, Görögországban állomásozó repülőgépe el is indult, és várhatóan hamarosan kiegészül  a flotta olasz gépeivel is. A ciprusi tüzeket nyomon követi az EU Kopernikusz műholdja is, amely segítségével többek között kárfelmérési térképek is készülnek majd.

Kosztasz Kadisz ciprusi környezetvédelmi miniszter a közszolgálati televíziónak elmondta, hogy a tűz hatalmas területeket perzselt fel a Tróodosz-hegységben és károk keletkeztek Arakapasz település melletti ingatlanokban is.


Fotó: Reuters

 

Közös fellépés

Az ilyen esetekből is látszik, mennyire fontos a közös fellépés: 2019-ben ezért is hozta létre az EU az ún. rescEU légitűzoltó flottát, amelyhez a kezdetekkor két-két repülőgép érkezett Horvátországból, Olaszországból, Spanyolországból, egy Franciaországból és hat helikopter Svédországból. A flotta létrehozása mellett ráadásul az Európai Bizottság megerősítette a nyomon követési és koordinációs képességeit az erdőtüzek által érintett időszakra való felkészülés jegyében. Az unió Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központját (ERCC), amely a nap 24 órájában és a hét minden napján rendelkezésre áll, egy tagállami szakértőkből álló, erdőtüzekre szakosodott támogató csapattal bővítették.


Az olasz Bombardier 415 akcióban (fotó: Wikimedie Commons)

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1004 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: