Híreink

Nyolcszorosan túlbiztosít az új Rosenbauer védőruha

2015. május 06.

A Rosenbauer Fire Max 3 védőruha már a „PBI Neo” fantázanevű védőréteggel is kapható, amely másfélszer ellenállóbb a korábbi verziónál, és mintegy nyolcszorosan túlteljesíti a vonatkozó szabvány előírásait.


A Rosenbauer Fire Max 3 tűzoltó védőöltözet számos tűzoltóságnál bizonyított; az új védőréteg szakítószilárdsága nyolcszorosan haladja meg a vonatkozó, EN 469 (a tűzoltó védőruhák ergonómiai teljesítményét előíró) szabvány megadott értékeit. A „PBI Neo” a korábbi, „PBI Matrix” elnevezésű anyaghoz képest 150%-kal ellenállóbb.

PBI – extrém körülmények közé szánva
A PBI-t (polibenzimidazolt) eredetileg az 50-es években kísérletezték ki az Egyesült Államok légiereje számára; a kísérleti anyagot aztán az USAF és a NASA mérnökei fejlesztették tovább a 60-as években. Az anyagot többek között extra magas hőállósága és nagy hőmérsékleten biztosított jó mechanikai terhelhetősége miatt alkalmazták a repülésben és az űrutazásban. 1983-as kereskedelmi bevezetése óta azonban elsősorban tűzoltó védőruhák védőrétegeként alkalmazzák, érthető okokból. A PBI intenzív lánghatás során sem veszít funkcionalitásából: a szövet alig zsugorodik vagy torzul, ráadásul kiválóan ellenáll a különféle vegyi anyagoknak (savaknak, lúgoknak, oldószereknek).
A PBI Neo-val ellátott Fire Max 3 ennek megfelelően jelentősen túlteljesíti a szabványban előírt értékeket.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2034 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek:


Kapcsolódó információk: