Termékek


Tűzoltás

Új hőkamera az Interschutz-on

 Az elmúlt évi Interschutz kiállításon mutatta be újgenerációs hőkameráit a Dräger cég. Az UCF 6000 és 7000 típusú hőkamera egy sor új funkciót és intuitív működést hordoz magában. Sőt az első olyan kamera, amely megfelel az ATEX szabványnak.

 - 40 és 1000 oC között

A Dräger UCF 7000-es hőkamera az első, mely megfelel az ATEX szabványnak (ATmosphéres EXplosibles, EU-s irányelv, melyet 2003-tól, illetve 2006-tól Magyarország is alkalmazza). Ez lehetővé teszi a hőkamera használatát robbanásveszélyes közegben is. Az UCF 6000 és 7000 várhatóan 2010 negyedik negyedévben kerül forgalomba.
A hőkamera jellemzői:
-     beépített lézeres mutató
-     gyors képrögzítő
-     optimalizált kijelző
-     beépített kép és hangrögzítő
-     robbanás biztos kivitel
-     egykezes kialakítás
 
Amikor tűz, füst és a sötétség nehezíti a beavatkozást a hőkamera alkalmazása életfontosságú, mely jelentősen megkönnyítheti a tűz oltását. Ez motiválta a Drägert, hogy hőkamera termékpalettáját továbbfejlessze. Az új eszközök segítséget nyújtanak a beavatkozást végzők előtt álló különböző kihívások leküzdésében, személyek keresésében, megtalálásában.
Az UCF 6000 és 7000 képet mutatnak hősugárzó tárgyakról, személyekről, mely képek az emberi szem előtt láthatatlanok. A kamera -40 °C - 1000 °C közötti hőmérséklet tartományt képes megjeleníteni.
 
Innováció a kamera kialakításában

A kamera család kialakításakor azt a koncepciót tartották szem előtt, hogy magát a kamerát, illetve annak minden funkcióját egy kézzel el lehessen érni, teljesen szabadon hagyva a másik kezet. A kamera súlya mindössze 1,3 kg, a sokféle hordmód nagyban megkönnyíti a beavatkozásokat.
A beavatkozást végző egység egymás közötti kommunikációját rövidítheti le a hőkamerába épített lézeres mutató eszköz. Használatával leegyszerűsödik a keresett személy, palack, vagy a tűz pontos helyének behatárolása, az információ megosztása az egység tagjaival.
Az új Dräger hőkamera képfelbontása 160 X 120 pixel. A beépített kétszeres zoom a veszélyes hely megközelítésében nyújt segítséget. Az UCF 7000 hőkamerába integrált kép és hangrögzítő funkció kiválóan használható a kiképzés, valamint a tűzeset dokumentálása során.
A robusztus kivitlenek köszönhetően a hőkamera ellenáll az extrém igénybevételeknek is. Eleget tesz Az IP 67 szabvány feltételeit teljesítve a készülékbe víz, illetve por nem juthat.
A rögzített adatok USB csatlakozón keresztül tölthetőek fel számítógépre.
 
A kamera méretei
125 x 280 x 110 mm
Tömege
1,3 kg
Kijelző felbontása
160 x 120 Pixel
Felbontás érzékenysége
0,05 °C
Hőmérsékelt tartomány
-40 °C – 1000 °C
Képfrissítési frekvencia
25 Hz
Üzemidő
4 óra
Video és kép rögzítés
120 perc és 1000 kép
1. Táblázat Dräger UCF 7000 hőkamera főbb technikai adatai
Az új hőkamera hasznos eszköze a tájékozódásnak, könnyedén használható, jelentősen segíti a döntéshozatalt. Az egykezes kivitel lehetővé teszi a kamera használatát kúszva, mászva történő mozgáskor is. A kamera alkalmazása nem akadályozza a tűzoltót mozgása közben. Mászás közben mindkét kezét használhatja, rátámaszkodhat a kamera nyelén kialakított „mászó tányérra”.
Összességben elmondható, hogy jelentős fejlődést láthatunk az UFC 7000-es hőkamera és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságon jelenleg készenlétben tartott Dräger 1600-as hőkamera között. Remélem a gyakorlatban is kedvezőek a tapasztalatok, érdeklődve várom az új hőkamera csapatpróbáját.
Dobos Gábor tű. őrnagy, osztályvezető-helyettes
Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság
Tűzoltási és Ügyeleti Osztály

További képek
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 3185 látogató olvasta.