Termékek


Tűzoltás

Vízszállítók AKRON FireFox orrmonitorral

Az utóbbi években készült vízszállító gépjárművek a korábbi kiszolgáló szerepkörükből ma már önálló beavatkozó szerekké nőtték ki magukat. Egy újabb fejlesztés az utólag is beépíthető orrmonitor jelentős lépés ezen az úton. 

Beavatkozó jármű – óriás tartállyal
 
A tűzoltóságok fő törekvése, hogy a vízszállítók rendelkezzenek olyan hatékony szivattyútechnikával és oltóberendezéssel, ami lehetővé teszi, hogy a kezelést ellátó két (sok esetben egy) fő képes legyen azok biztonságos alkalmazására. A járművek ezért a vezetőfülkéből, menet közben is kezelhető oltótechnikával készülnek, lehetővé téve a nagy kiterjedésű, de alacsony intenzitású tüzek menet közbeni oltását. A járműveken található avar és rézsűoltó berendezések alkalmazásának azonban határt szab, hogy a sugártávolságuk és a kibocsájtott vízmennyiség korlátozott, valamint a vízsugarak iránya a jármű hossztengelyének irányához kötött, menet közben nem módosítható. A problémára a repülőtéri járműveken alkalmazott orrmonitor felszerelése kínál megoldást.
 
Monitor a vízszállítón
 
A monitor a jármű elejére, lehetőség szerint a járművezető elé kerül, így a sugár iránya jobban kontrollálható. A kezelés a vezetőfülkéből történik, az ágyú mozgását irányító kapcsolók segítségével. A vízszintes és függőleges irányú mozgás mellett a sugárkép állítása és az ágyúszelep nyitása is vezérelhető. Az ágyú működéséhez szükséges kb. 5,5-7,5 bar nyomás ellenőrzésére a fülkébe nyomásmérőt építettünk be. A monitor a 2007 utáni AQUARIUS és AQUAREX vízszállítókon a homlokfali nyomócsonkhoz csatlakoztatható, a régebbi gyártmányoknál az ellátó nyomóvezeték utólag kialakítható.
A monitor vezérlése kapcsolókkal vagy többféle joystickos vezérléssel történhet. Sőt a rendszer hozzákapcsolható az újabb járművek CERBERUS vezérléséhez, és azon keresztül is megvalósítható a mozgatás és a szelepnyitás. Emellett az ágyú ellátható olyan rádiós távvezérlővel, ami 30 m-es távolságból is lehetővé teszi az irányítást. Ez a rendszer természetesen rendelkezik vészüzemi elemekkel, ezek szükség esetén biztosítják a teljes manuális üzemeltetést is.
 
Az ágyú elektromos motorokkal mozgatható. Az ágyútest változtatható vízátbocsájtású, a nyomásingadozáshoz automatikusan alkalmazkodó fejjel van felszerelve, ami alkalmas kötött és szórt sugárkép biztosítására. A jármű elején kialakított rögzítési helyéről könnyen levehető, mind a vízcsatlakozás, mind az elektromos csatlakozás egyszerűen, szerszám nélkül bontható.
Az orrmonitor rendelkezik magyar nyelvű dokumentációval és érvényes OKF forgalomba hozatali engedéllyel.
 
Az első ilyen típusú orrmonitorral felszerelt hazai vízszállító gépjármű a Püspökladányi Tűzoltóságnál állt szolgálatba. A monitor utólagos felszerelésére az OKF által kiírt nagy értékű eszközpályázat keretében a HEROS-nál került sor.
A tűzoltók visszajelzései alapján a FireFox orrmonitor hatékony eszköz az aljnövényzet, tarló, avar, hulladék és bozóttüzek elleni védekezésben, mivel a jármú mozgása közbeni, változtatható irányú és sugárképű oltás képessége egyedülálló oltási jellemzőket biztosít a beavatkozó állománynak.
 
Az orrmonitor műszaki paraméterei
 
Ágyútest
Anyaga: Alumínium
Vízszintes elmozdulás: 348
Függőleges elmozdulás: 135
Az ágyú fel van szerelve a mozgás végállásait korlátozó végütközőkkel. Az ütközők elektronikus kivitelűek.
Átfolyás: 1900 l/perc
Súly: 11,3 kg
Bemeneti csatlakozó:    2”
Kimeneti csatlakozó:1 ½”
 
Méretek
Magasság: 298 mm
Szélesség: 279 mm
Mélység: 292 mm
Megjegyzés: A méretek összecsukott állapotban, az ágyúfej nélkül értendőek.
 
Ágyúfej
Átfolyás: 475 l/perc és 1325 l/perc között beállítható, nyomástól függő automatikus
szabályozással működik.
 
Lippai Gábor fejlesztő mérnök
HEROS ZRt., Budapest

Vissza

Ezt a hírt eddig 3405 látogató olvasta.