Híreink

A katasztrófakezelés társadalomformáló hatásai – Konferencia Debrecenben

2023. december 01. 08:14

Debrecenben 2023 november 23–24-én szervezték az V. Interdiszciplináris Konferenciát a Kárpát-Medencei Magyarság Helyzetéről. A 13 szekcióban zajló tanácskozás V. szekciója az önkéntesek, ezen belül az önkéntes tűzoltók felkészültségének fejlesztésére koncentrált. Ennek alapja a B-Prepared – Légy felkészült! az Európai Unió Horizont projektje.


Nádasi László szekcióelnök kifejtette, hogy Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Tűzoltó Szövetség közötti együttműködés már több éves múltra tekint vissza, mindkét szervezet sokat tett a Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózat megalakulása érdekében. Ezt az együttműködést és hálózatépítő munkát két felismerés hívta életre. Egyfelől az, hogy a katasztrófahelyzetek nem állnak meg az országhatároknál, másfelől a közös anyanyelv révén, könnyebb megszervezni az egységes segítségnyújtást veszélyhelyzetekben. Napjainkban a szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbá válnak, ami új megközelítéseket igényel. Az önkéntes tűzoltó szervezetek helyben sokat tehetnek ebben.

Az NSKI partneri közreműködésével nemrégiben indult, az Európai Unió Horizont programjának támogatásával megvalósuló B-Prepared – Légy felkészült! elnevezésű katasztrófavédelmi témájú projekt éppen ezen a téren fejleszt újszerű megoldásokat.

A projekt célja, hogy a digitális tartalomfogyasztás különböző formáinak felhasználásával minél szélesebb réteget elérni képes eszközöket biztosítson a felkészítésért felelős szervezeteknek.

SZÉKELY ZOLTÁN a B-prepared-projekt bemutatása során kiemelte, milyen fontos a helyi közösségek hatékony reakciója ezekre a veszélyhelyzetekre.

Célja, hogy a digitális tartalomfogyasztás különböző formáinak felhasználásával minél szélesebb réteget elérni képes eszközöket adjon a felkészítésért felelős szervezetek kezébe. A projekt segítségével tájékoztató, ismeretterjesztő és felkészítő tartalmakat lehet létrehozni, a szócikkektől és videóktól kezdve a helyérzékeny mobil oktató alkalmazáson át a virtuális valóságban történő szimulációig.

A PEERS-projekt bemutatásakor KEREKES KITTI kiemelte, hogy a 2022 novemberében elindult Horizon Europe projekt célja a kémiai, biológiai, radioaktív, nukleáris és robbanószerek okozta fenyegetések területén a nagyobb tudatosság kialakítása.

KELEMEN ZSOLT, a Budapesti Tűzoltó Szövetség elnöke ismertetőjében elhangzott, a Magyar Tűzoltó Szövetség célja, hogy 2025-re, mintegy 20 ezer önkéntes tűzoltóval a Kárpát-medencében, a tágabb Duna-régióban pedig akár 50 ezer önkéntessel, olyan önkéntes tűzoltó hálózat jöjjön létre, amelynek minden tagja

  • valós időben elérhető egy MobilApp (3.0) segítségével;
  • egységes képzésben részesül távoktatási felkészítéssel és képzők képzése módszertanú gyakorlati felkészítéssel (12 modul);
  • harmonizált eszközökkel képes segítséget nyújtani a Kárpát-medencén belül 3-6 órán belül (100 kisbusz, 50 terepjáró pickup és 4 saját fejlesztésű hibrid utánfutó).

E keretcélok érdekében készítenek egyesületi, területi szövetségi, országos és nemzetközi pályázatokat. Az előadásában összefoglalta, hogy a Budapesti Tűzoltó Szövetség milyen megvalósítási, illetve előkészítési szakaszban lévő pályázatokban érintett.

RUBÓCZKI ZOLTÁN általános alelnök, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Tűzoltószövetségtől a határon túli tűzoltó szervezetek támogatási lehetőségét, a közös szakmai fejlesztéseket mutatta be.

Vissza

Ezt a hírt eddig 304 látogató olvasta.