Híreink

Legyen világosság – de elemes vagy akkus lámpával?

2022. február 10. 07:30

Egyre több olyan feladat van, ahol nagy teljesítményű, hosszú működési idejű és sugártávolságú, könnyű kézilámpákat kell alkalmazni. Persze vannak elvárásaink is: legyen strapabíró, bírja a vizet, és jó lenne, ha a tűzoltó helyzetét hátulról is jelezné valamilyen fénnyel. Ha egy jó tündér még kedvező áron is hozná, az már tényleg csak a hab lenne a tortán.


Akkumulátoros kereső – VANGUARD JML, 1600 lm

Szétnéztünk a jó tündér kínálatban és találtunk két típust, ami majdnem minden leírt vágynak megfelelő lehet. Mivel környezetbarátok vagyunk, kezdjük az akkumulátoros VANGUARD JML, 1600 lm lámpával, amiben az 1600 lm rövidítés, azaz az 1600 lumen fényerő a lényeg, benne egy 20 wattos Cree XHP 50 LED-es fényforrással. A fénysugár távolsága 800 m, ami valljuk meg, igen tekintélyes. Persze már ebben is a legújabb Li-ion (7,4V, 6600 mAh) akkumulátor van, így nem csoda, hogy a teljes súlya mindössze 967 gram. Vagyis helyből könnyű, de a kezelés megkönnyítése érdekében kapott egy pisztolymarkolatot és egy vállpántot is.

A fényerő mellett a következő elvárásunk a hosszú működési idő. Ez fényszóró 1600 lumen fényerőt generál, így akár 3 és fél órát teljesít, ami nagyon jó. A másik nagy előnye a hátsó figyelmeztető fény! Ezt úgy tervezték, hogy javítsa a beavatkozó láthatóságát, így közúton a maximális védelmet szolgálja, terepen pedig a beavatkozás irányításában és a kollégák helyének gyors azonosításában segít.

A hab a tortán, hogy a próbaárajánlatunk is egész elfogadhatónak minősült, persze töltővel együtt kértük. 

Azért, hogy legyen egy kis szépséghibája is: a teljes töltési idő 20 óra, de úgy gondoljuk, ez belefér.

Elemlámpa – VARTA INDESTRUCTIBLE BL20 PRO

A különböző típusok közül keresgélve arra gondoltam, biztos kiszúrásból találják ki ezek nevét ilyen kacifántosra.

Mindenesetre a Varát értem, INDESTRUCTIBLE meg tényleg igaz, mert valóban robosztus, gumírozott, ütésálló még a lencse és a reflektor is. Az ütésállósága - IK08 (IEC 62262) értékű, ami emberi nyelven azt jelenti, hogy 4 méterről többször ledobták és bírta. IP54, a következő kódszó, ami szerint víz és porálló, persze ez alapkövetelmény volt vele szemben.

Ami a teljesítményt illeti ez sem kispályás. LED-es, két fokozatú, magas és alacsony intenzitás 400 lumen a fényereje, ez az előző teljesítményének negyede, a működési ideje viszont akár 85 óra is lehet, tehát 24-szer tovább bírja, mint az akkumulátoros.

Hátránya, hogy a fényforrás: 6 Watt LED ELEMEK VARTA 6 x Longlife Power AA, amit, ha lejárt cserélni kell. Az elemekkel együtt szállítják, de ha a lejárat után újat veszünk a lényeg, hogy AA típust válasszunk, szóval ne az olcsót, mert azzal csak rövid ideig fog működni.

Az ára kb. fele az akkusnak, tehát lehet mérlegelni: mennyit használjuk, mire: Mennyire vagyunk környezetbarátok?


Balról jobbra: VANGUARD JML, 1600 lm elölről és hátulról, illetve a VARTA INDESTRUCTIBLE BL20 PRO

 

Ahol találtuk:

FeWe Biztonságtechnika Kft.
H-2360 Gyál
Gárdonyi Géza u. 80.
Tel: +36 30/389-9788
Email: ferenc.feicht@fewe.hu
www.fewe.hu

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1081 látogató olvasta.