Híreink

Mikor kötelező tűzvédelmi tervezőnek készíteni a dokumentációt?

2022. február 02. 10:12

A január 11-től a tűzvédelmi hatósági eljárásokban bekövetkezett változások jelentős mértékben érintik a tervezésben az önálló tűzvédelmi tervezési dokumentáció készítési kötelezettséget. Amint jeleztük, több, eddig kötelező szakhatósági eljárásban nem kell a szakhatóságot bevonni. Márpedig a tervezésre jogosult személyt többségében ott kell bevonni, ahol kötelező a szakhatóság részvétele.


Korábbi hírünkben közölt táblázatban jelöltük, hogy a területhez és a létszámhoz kötött eljárási ügyekben kétszer akkora méreteknél kell csak közreműködni.

 

Tűzvédelem – minden tervben kötelező

Minden építészeti tervezésnél a terveket a felelős tervezőnek a hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat, valamint érvényes Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek, szabványok betartásával kell elkészítenie.

Vagyis a tűzvédelmi követelményeket minden esetben be kell tartani, de csak bizonyos esetekben követelmény, hogy a tűzvédelmi tervdokumentációt tűzvédelmi tervező készítheti.

 

Ki a felelős tervező?

1. Tűzvédelmi tervezésre jogosult személy

Azzal, hogy január 11-től több eddig kötelező szakhatósági eljárásban nem kell a tűzvédelmi szakhatóságot bevonni, csökkent azon esetek száma, ahol tűzvédelmi tervezésre jogosult személyt (tűzvédelmi tervezőt (TUÉ), építészeti tűzvédelmi szakértőt) kell bevonni.

A 375/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 2.§ (3) bekezdése ugyanis nem változott. E szerint önálló tűzvédelmi dokumentációt kötelező készíteni és azt csak tűzvédelmi tervezésre jogosult személy készítheti el ha

  • az általános és sajátos építményfajták szerinti, valamint a műemlékvédelmi építésügyi hatósági eljárásokban a vonatkozó jogszabály tűzvédelmi szakhatóság bevonását írja elő
  • az építmény kettő vagy több pinceszintet tartalmaz.

2. Felelős tervező

Ha a fentiekben leírt két feltétel nem áll fenn az épületre vonatkozó tűzvédelmi követelményeket a tervezés során felelős építésztervező is megállapíthatja.

Az más kérdés, hogy ez mennyiben reális, hisz a tűzvédelmi előírások és az új termékek jelentős speciális szakmai ismeretet igényelnek. Mindenestre a felelős építésztervező bármikor bevonhat tűzvédelmi tervezőt.

 

Szankciók

Ha a felelős tervező a tűzvédelmi dokumentációt jogosultság nélkül készíti el a tűzvédelmi hatóság 50.000 - 1.000.000 Ft közötti tűzvédelmi bírságot szabhat ki. [259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet 8. § (1) bek. 1. melléklet 29. sor]

Ha nem vonatkozó jogszabályoknak, hatósági előírásoknak megfelelően tervezte meg az építményt a felelős építésztervező, akkor 30.000 - 1.000.000 Ft. közötti tűzvédelmi bírsággal is sújtható a tűzvédelmi hatóság részéről. [259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet 8. § (1) bek. 1. melléklet 30. sor]

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1209 látogató olvasta.