Híreink

Rosenbauer Drill-X: fúró és oltólándzsa egyben

2024. január 16. 08:28

Oltólándzsa, amivel át kell ütni a burkolatot – ezúttal azonban nem elektromos autó, hanem bármilyen épülettűz oltható vele. És még egy különbség: itt a fúró és az oltólándzsa is egy kézben van, méghozzá a Rosenbauer megoldásában.


Képzeljük el a helyzetet: egy épületben kialakult tűz oltását nem lehet megkezdeni, mert oltási szempontból nincs megfelelő hozzáférés. Nem törhető be az ajtó, nem érhető el az ablak, esetleg egy csarnoképületről belsejéről van szól, amit eleve nehezebb megközelíteni… Mit lehet ilyenkor tenni? Egy szóba jöhető módszer a falon, födémen történő áthatolás – csak akkora felületen, ahol egy oltóeszköz befér, és ahol elég vizet juttathatunk be az oltás megkezdéséhez. (Ehhez hasonlóról a Védelem 2018/6. számában már írtunk – a lengyel Telesto oltólándzsájának működési elve hasonló volt, de ott a lyuk kifúrásáért hagyományos kézi fúró felelt, maga a lándzsa pedig vízködöt lövellt a helyiségbe.)

Értelemszerűen ezt nem lenne szerencsés egy átlagos sugárcsővel megoldani, hiszen a falon át nem látunk, így nem tudjuk, merre irányítsuk a sugarat; illetve az áttörés méretétől függően plusz oxigénhez juttatjuk a tüzet…

Drill-X: fúró is, sugárcső is

A Rosenbauert kompakt, mindent-egyben-jellegű megoldásairól lehet megismerni – nincs ez másként most sem. A Drill-X pont a fentebb részletezett problémára kínál megoldást. Az oltólándzsába integrált, igen komoly fúrószárral gyorsan át lehet jutni például egy csarnok tetőszerkezetén, a változtatható oltásképpel pedig gyorsan, hatékonyan elárasztható az égő terület. Ezzel nem csak az oltási idő csökken, hanem a vízkár is, hiszen hamarabb, kevesebb víz felhasználásával eloltható a tűz.

Az általános fúrószár max. 42 cm-re, míg a fém fúrószár 8 cm-re képes behatolni; a leadott teljesítmény 800 l/p-nél 1000 W, ezzel a gyári adatok szerint egy átlagos tető átfúrása 20 másodperc (a fém födém 3-7 perc). A gyártó mérései alapján az optimalizált, és helyzethez állítható szórásképnek, valamint az intenzív hűtőhatásnak köszönhetően egy oltási helyzetben 200 liternél több víz nem fogy. 

Vissza

Ezt a hírt eddig 321 látogató olvasta.