Híreink

Tűzérségi támadás után tűz egy ukrán atomerőműben

2022. március 08. 11:50

Orosz tüzérségi támadást követően a Zaporizzsja Atomerőműben egy ötemeletes épület gyulladt ki, amelynek a harmadik, negyedik és ötödik emelete lángokban állt. A hírek szerint az ostromlók a tűzoltókat nem engedték azonnal a tűzhöz vonulni ezért az atomerőmű melletti épületben keletkezett tűznél végül csak 5 óra 36 perc körül sikerült megfékezni a lángokat.


Európa legnagyobb atomerőműve tűz alatt

Az ilyen esetek kockázatát nem lehet alábecsülni, és eddig atomerőmű elleni támadásra soha nem került sor. Az atomerőművek körül háborús helyzetben is biztonsági zónát kell kialakítani. Ráadásul zaporizzsjai erőmű Európa legnagyobb atomerőműve, amelynek hat egyenként 950 megawatt teljesítményű blokkjából jelenleg egy üzemel.

 

Tűz az erőműben

Ez drámai kockázatokat jelent, hiszen az erőmű működéséhez minden funkcióra szükség van. Ráadásul a reaktorokat, illetve a radioaktív hulladékokat tároló létesítményeket sem úgy tervezték meg, hogy azok ellenálljanak tüzérségi támadásnak és robbanásnak. Az atomerőműveket sok szempontból ellenállóra tervezték, de alapvetően nem harci cselekményekre méretezték ezeket.

A szakértők szerint a rendszer legsebezhetőbb része az áram- és vízellátás. Ha az áramellátás megszűnik, beindulnak a tartalék generátorok. Ilyen helyzetben azonban fennáll a veszély, hogy meghibásodás miatt nem indulnak be, vagy a támadás miatt a dízelüzemanyaguk kigyullad, akkor a szivattyúk nem tudnak hideg vizet pumpálni a reaktorba és a kiégett fűtőelemeket tartalmazó medencékbe. E nélkül a nukleáris reakciót nem lehet a megadott keretek között tartani. Így a víz kiforr, a mag kritikus állapotba kerül és felrobban.

Ha a mag felrobban, a magzáró kamra feladata, hogy felfogja a sugárzást a környezetbe jutástól. Ezeket az elszigetelő kamrákat úgy tervezték, hogy ellenálljanak bizonyos szintű behatásoknak, még akár a bombázásnak is. Kérdés persze, hogy mennyit bírnak ki.

A kiégett fűtőelemeket tároló medencék szintén kritikus állapotba kerülhetnek, ha a hűtőrendszer meghibásodik. Ezeket a kiégett fűtőelemeket pedig nem fedik szilárd betonból készült zárókamrák. A kiégett fűtőelemeket tároló medencék sérülékenységéről pedig fukusimai baleset során már tapasztalatokat szerzett a világ.

Elhasznált fűtőelemek tárolói a zaporizzsjai erőműben

 

Fukusima

Közel tizenegy év telt el azóta, hogy egy pusztító szökőár 15 méter magas hullámai a Fukusima Daiicsi atomerőmű reaktoraiba csapódtak, és megszakították három reaktormag áramellátását. A hűtőfolyamatok áramellátása nélkül mindhárom reaktormag napokon belül megolvadt, és sugárzás is jutott ki a levegőbe. A védekezés azóta is tart.

 

Nukleáris hulladéklerakó tűz alatt

Közben Kijevben két nukleáris hulladéklerakót ért tüzérségi támadás. Az egyikben a transzformátorállomást érte rakétatalálat. A másikban egy atomhulladék-lerakót ért, de az ukránoknak sikerült helyreállítaniuk a kommunikációt a lerakóval és a sugárzásmérést. A létesítmény dolgozóinak éjjel óvóhelyre kellett menekülniük, de azóta nappal felmérték a károkat. Az épületben nem keletkezett nagy kár és hasadóanyag szivárgásról sem volt információja Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek.

Ezekben a kijevi lerakókban jellemzően kórházakból és gyárakból származó, alacsony sugárzású radioaktív hulladékot tárolnak.

Forrás: Hirado.hu, Origo.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 780 látogató olvasta.