Híreink

FLIR hőkamerák – feltűnésmentes, de létfontosságú eszközök a tűzoltásban

2022. június 13. 07:23

Ha egy laikust arra kérnénk meg, hogy sorolja fel a tűzoltóság legfontosabb eszközeit, az első helyen nyilvánvalóan a tömlő és/vagy a sugárcső szerepelne. Említésre kerülne még a feszítővágó, különféle emelők, talán a létrák, balták – csupa feltűnő eszköz, amivel az emberek gyakran találkoznak. Hőkamerát valószínűleg nem mondana senki, pedig sok esetben szó szerint életmentő, nélkülözhetetlen eszközről van szó.


A FLIR

A FLIR-t 1978-ban, az Egyesült Államokban alapították. Az alapítás óta eltelt 44 évben a cég számos változáson esett át, mára a Teledyne Technologies konglomerátum része, több, mint négyezer alkalmazottal és több, mint 1,9 milliárd dolláros árbevétellel. Egyetlen dolog nem változott: a hőképalkotás maradt a vállalat fókuszában – még a név is erre utal (a cégnév az aviatikából származó „Forward Looking InfraRed”, vagyis előrenéző infravörös érzékelő kifejezés betűszava). A FLIR már a Tecledynefelvásárlás előtt is számos kisebb, az infravörös képalkotásban tevékeny céget kebelezett be, tekintélyt parancsoló tudásanyagot halmozva fel ezzel. Az USÁ-ban mindennek jól látható eredménye van: a FLIR 2020-as pénzügyi jelentése szerint a bevétel több, mint 30%-a a szövetségi kormánytól, illetve annak különféle ügynökségeitől származik.

 

Miért fontos az infravörös kamera a tűzoltásban?

A hőkép minden tűzoltó barátja a rossz látási viszonyok között, hiszen egy kárhelyszínen például nagy füstben is könnyen lokalizálhatók a tűzfészkek, vagy megállapíthatók azok a forró pontok, amik kerülése szó szerint létfontosságú lehet. Az ilyen kézenfekvő alkalmazások mellett ugyanakkor más, ugyanennyire kritikus, de talán nem ennyire egyértelmű területek is vannak, amikor a hőkamerák alkalmazása elengedhetetlen.

  • Az elektromos gépjárművek tüzeinél történő beavatkozás a szó szerinti értelemben vett oltással messze nem ér véget. Az elméletet számos éles bevetési helyzet támasztja alá: az akkumulátorok akár 24 órán keresztül képesek visszagyulladni, a sikeresnek látszó oltás ellenére. Egy ilyen esetben az akkumulátorok ellenőrzése és hőmérsékletük kontrollálása – például az oltás, és a merítéses elven működő konténerre várakozás között eltelő időben – fontos lehet.
  • Olyan tűzeseteknél, amikor a tetőszerkezeteknél – azok kialakítása miatt – az izzásról füst nem árulkodik, a hőkamera az egyetlen módszer annak megállapítására, hol van szükség a tető megbontására.
  • A kárhelyparancsnokok számára fontos információt biztosít a lángoló környezet hőmérsékleti értékeinek feltérképezése, már csak a bevetés pontos megtervezése (felszerelések, erő-eszközök elosztása stb.) miatt is.
  • Eltűnt személyek keresésénél a hőkamera, különösen rossz látási viszonyok esetén, gyakran élet és halál között dönthet.

 

FLIR K1 – a legkisebb

A FLIR K1 egy robusztus és kompakt hőkamera, beépített, nagy fényerejű munkalámpájával segít a célterület megvilágításában. 160 x 120 pixel felbontású hőképet jelenít meg a felhasználó számára. Kialakítása miatt könnyen elhelyezhető bármilyen táskában vagy a mellékelt hordtáskával könnyedén egy övhöz rögzíthető, így mindig kéznél van az épületekben, ipari üzemi baleseteknél, erdőtüzeknél vagy keresési és mentési műveletek során. Opcionális autóstöltőjével együtt szinte bármilyen gépjármű utasterébe vagy vezetőfülkéjébe beépíthető.

 

FLIR K2 – ár/érték arányban verhetetlen

A K2 típusú kamera igazi ár/érték bajnok: egyfajta arany középutat képvisel, ami a képességeket és az árat illeti. A FLIR K2 egy kompakt és kis súlyú hőkamera, melyet a védőfelszereléshez (légzőkészülék használat esetén is) egyszerűen lehet rögzíteni. Az jól kialakított kezelőfelületének köszönhetően használat közben a tűzoltók teljesen a feladatra koncentrálhatnak. Összesen egy kezelőgombbal elérhető az összes funkciója, amely a kialakítás miatt akár védőkesztyűben is könnyű kezelni. A kamera burkolata akár 2 méter magasságból beton felületre ejtést is elviseli, IP67 minősítésű, és akár 260 °C hőmérsékleten is használható (összesen három percig).

A K2 képernyője a bevetési helyzethez igazodva öt különböző képrögzítési módot kínál, amelyek ingyenes kezelőszoftverrel finom hangolhatók. Az ún. FLIR MSX technológia alkalmazásával az integrált CCD videokamera fontos részleteket vetít a hőképre, melynek segítségével a tűzoltók a hőmérsékletadatok egyidejű észlelése mellett világosan felismerhetik a tárgyakat és azok környezetét.

 

FLIR K33 és K53 – nagyobb teljesítmény

A kisebb változatok előnyei mellett a K33 és K53 modellek a FLIR által kifejlesztett FSXTM (Flexible Scene Enhancement = Flexibilis látvány kiemelés) képoptimalizálási technológiával rendelkeznek, amely a hőképen minden fontos szerkezeti és felszíni részletet kiemel.

Ezáltal ezek a kamerák a jobb látást, jobb tájékozódást és helyzetfelismerést tesznek lehetővé és segítik a tűzoltókat a beavatkozásokat biztonságosabban, gyorsabban és hatékonyabban végrehajtani. A ravasz egyszerű meghúzása elegendő ahhoz, hogy a K33 esetében a képet megállítsák, vagy a K53 kamerával videofelvételt készítsenek. A kamerákhoz adott két akkumulátor biztosítja, hogy mindig legyen feltöltött akku a kamera üzemeltetéséhez.

Balról jobbra: Flir K1, K2, az utolsó képen pedig egymás mellett a K33 és K53

 

Hőkép, szoftveres javítással

Nagyfelbontású hőképeket eddig csak a FLIR Kx5 modellekkel lehetett elérni, de ez a szolgáltatás most már az új és könnyen kezelhető K33 és K53 modelleknél is biztosított. Mindkettő rendelkezik a FLIR FSX™ valósidejű képoptimalizálási technológiával, amely minden fontos részletet kiemel, és ezért a lehető legrészletesebb képet mutatja.

  • A K33 240 x 180 Pixeles felbontása megfelel a K45 modellének
  • A K53 320 x 240 Pixeles felbontása pedig azonos a K55 és a K65 modellek képminőségével
  • A világos 4”-os LCD képernyője a felvételeket 60 Hz képfrissítési frekvencián töredezés mentesen mutatja és folyamatosan követi a felhasználó mozgását

 

FLIR K sorozatú tűzoltósági hőkamerák összehasonlító táblázata

Típus

Nyomó-gombok

Kép-alkotás felbontása
pixel

Kijelző-méret

coll

Kép-frissítés
Hz

Termikus
érzékenység

mK

Állókép rögzítés

Videó-felvétel

Zoom

Színes kép

OKF
Rendsz

K1

1

160 x 120

2,4

8,7

< 100

 

 

TI-Bázis*

 

K2

1

160 x 120

3

9

< 100

 

 

 

TI-Bázis*

 

K33

1

240 x 180

4

60

< 100

 

 

 

TI-Bázis*

 

K45

3

240 x 180

4

60

< 40

 

Beállítható

OKF

K53

1

320 x 240

4

60

< 100

 

TI-Bázis*

 

K55

3

320 x 240

4

60

< 30

Beállítható

 

K65

3

320 x 240

4

60

< 30

Beállítható

NFPA

* TI Bázis tűzoltó üzemmód

 

A K Sorozatba tartozó valamennyi kamerára a FLIR 2-5-10 garanciája érvényes: 2 év garancia az akkumulátorra, 5 év garancia a kamerára és 10 év garancia a detektorra.

 

A hőkamerák magyarországi forgalmazója:
FeWe Biztonságtechnika Kft.
2360 Gyál, Gárdonyi Géza u. 80.
Tel: +36 30 389 9788, +36 30 303-0568
www.fewe.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 927 látogató olvasta.