Híreink

A szén-monoxid a falakon is átszivároghat

2020. június 15. 09:00

A Német Tűzvédelmi Egyesület (vfdb) kiadványának 2020/2. lapszámában megjelent tanulmány szerzői különféle építőanyagok vizsgálata során jutottak arra, hogy a szén-monoxid áthatolhat a falakon is.


A tanulmány legfőbb megállapítása, hogy mivel a szénmonoxid-molekula átmérője 0,318 nanométer, a belső térelválasztó falak építéséhez használt anyagokon áthatolhat. Ez a megállapítás megmagyarázza azokat az eseteket, amikor olyanok szenvedtek szénmonoxid-mérgezést, akik egyébként a lakáson belül, de a forráshoz képest más helyiségben tartózkodtak. Az ilyen eseteket a szakértők korábban hajlamosak voltak a gáz ajtónyílásokon, kulcslyukakon történő átszivárgásával megmagyarázni; a tanulmány nyomán azonban ezeket a feltevéseket érdemes átértékelni.

– A vizsgálat eredményeire érdemes mind a szakembereknek, mind a végfelhasználóknak intő jelként tekinteni – nyilatkozta a német Feuerwehrmagazinnak Dirk Aschenbrenner, a vfdb elnöke. – A nem zárt rendszerű, palackos légzőkészülékkel felszerelt bevetési erők számára például erősen ajánlott a hordozható szénmonoxid-riasztók használata.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1238 látogató olvasta.