Híreink

Megjelentek az első magyar nyelvű BIM-szabványok

2021. március 23. 08:17

Ahogy már jeleztük, a tűzvédelmi tervezőknek is érdemes megismernie a BIM szabványokat. Most itt a lehetőség! Március 1-jén az MSZT megjelentette a teljes építésgazdasági szektor szabványos BIM-gerincű modernizációját megalapozó MSZ EN ISO 19650 szabványsorozat két kulcsfontosságú szabványának magyar nyelvű változatát.


Alapos előkészítő munka eredményeként jelent meg az MSZ EN ISO 19650 Információk rendszerezése és digitalizációja az épületek és a mérnöki létesítmények esetében, beleértve az építményinformációs modellezést (BIM). Információmenedzsment építményinformációs modellezés felhasználásával szabványsorozat 1. és 2. részének magyar nyelvű változata:

1. rész: Fogalmak és alapelvek – MSZ EN ISO 19650-1
2. rész: Létesítmények megvalósítási fázisa – MSZ EN ISO 19650-2

A szabványok az első magyar nyelven megjelent BIM témájú szabványok.

A szabványsorozat elsősorban azoknak készült, akik:

  • részt vesznek a létesítmény tervezésében, kivitelezésében, üzemeltetésében, karbantartásában és használaton kívül helyezésében; továbbá
  • felelősek az eszközön/létesítményen alapuló szervezetük számára történő értékek realizálásáért.

Ennek részeként szerepük van:

  • a létesítmények megvalósítási és üzemeltetési fázisa alatt keletkező információk kezelésében vagy létrehozásában;
  • az építési projektek beszerzési/kiválasztási folyamataiban;
  • az együttműködésen alapuló munka elősegítésében.

Az ISO 19650 szabványsorozat szerinti információmenedzsment alkalmazása (ahogyan az ábra is mutatja) jól illeszkedik valamely minőségirányítási rendszer (pl. ISO 9001) alkalmazásához, a vagyonkezelési rendszer (pl. ISO 55000) vagy a projektmenedzsment-keretrendszer (pl. ISO 21500) részeként, azonban nem követeli meg ezeknek a rendszereknek az alkalmazását.

 

 

A magyar nyelven most megjelent 1. rész az épített környezettel foglalkozó szektor üzleti folyamatainak javasolt fogalmait és alapelveit határozza meg a létesítmények életciklusa alatti információk menedzselésének és létrehozásának támogatása érdekében, építményinformációs modellezés (BIM) alkalmazása esetén.

A magyar nyelven szintén most megjelent 2. rész a létesítmények megvalósítása során felmerülő, információmenedzsmentre vonatkozó sajátos követelményeket tartalmazza, amelyek az 1. rész fogalmaira és alapelveire épülnek.

Az MSZ EN ISO 19650 szabványsorozat további részei:

3. rész: Létesítmények üzemeltetési fázisa – MSZ EN ISO 19650-3:2020;
4. rész: Információcsere (kidolgozás alatt, várható megjelenése 2022 első fele);
5. rész: Az információmenedzsment biztonságelvű megközelítése – MSZ EN ISO 19650-5:2020.

Az MSZT/MB 442 műszaki bizottság a Magyar Szabványügyi Testülettel együttműködésben a magyar nyelvű szabványok megjelenésével párhuzamosan szakmai konferenciát szervez, melynek időpontjáról és programjáról hírt adunk. 

Forrás:

MSZT 2021. március

Vissza

Ezt a hírt eddig 1181 látogató olvasta.