Híreink

Légzőálarcba integrált „iránytű” rossz látási viszonyokhoz

2021. április 09. 07:30

A műegyetemi pinceszinti lőtértűz tragikus kimeneteléhez hasonló eseteket hivatottak kiküszöbölni azok a digitális iránymutatóval kapcsolatos kísérletek, amelyek a dortmundi tűzoltóságon folynak. A tűzoltók számára fejlesztett, különféle szenzorokra épülő sisakba integrált megoldás egyelőre egyfajta plusz biztonságot jelent, de a fejlesztés iránya ígéretes és láthatóan sokoldalú felhasználási lehetőségeket rejt magában.


A beltéri, sűrű füstben végzett oltások esetén komoly problémát jelent, ha a tűzoltó eltéved: életveszélyes helyzetek is kialakulhatnak a korlátozott látási viszonyok miatt. Az erre kialakított gyakorlatok – pl. a tömlő vagy egy külön kötél használata kifelé vezető útjelzőként – csak részben oldják meg a problémát, ugyanis a társaktól való elszakadás nem minden esetben küszöbölhető ki így.

Kijelző a sisakban…

Ezzel kapcsolatos megoldást céloz egy fejlesztés, amely ígéretesen hangzik, de jelenlegi formájában egyelőre csak egy plusz biztonságot jelentő lépés. A találmány szenzorokból és egy apró, légzőálarcba integrált kijelzőből áll, ahogyan az a 3M Scott légzőálarcoknál is tapasztalható. Ezekkel ellentétben viszont a kijelzőn nem a légzőkészülék oxigénszintje jelenik meg, és nem is egy beépített hőkamera képe, hanem a többi tűzoltóval kapcsolatos információ.

…nehézségekkel

A 2019-ben debütált prototípus, amelyet RIgo Herold, a Zwickaui Egyetem professzora fejlesztett, úgy tűnik, egyelőre lassan halad a tesztelésben. Az akkori nyilatkozatok tanúsága szerint a terv az volt, hogy a kis kijelzőn az oltandó ház egyszerűsített alaprajzán jelenjen meg az összes tűzoltó (ideértve a viselőt is) pozíciója. A terveknek megfelelően a prototípus a dortmundi tűzoltóságra került tesztelésre és továbbfejlesztésre; Dirk Aschenbrenner, a vfdb elnöke és a dortmundi tűzoltóság parancsnoka pedig tavaly azt nyilatkozta, hogy az ilyen információk megjelenítéséhez bonyolult, az épületben előtelepített érzékelőrendszerre van szükség. Ami persze nem lehetetlen különösen a BIM tervezés elterjedése adhat ennek új lendületet.

Mit tud?

A kihívás az volt, hogy a kijelző mellett a megfelelő szenzorok is a légzőálarcba kerüljenek. Ezért a kijelzőn biztonsággal megjeleníthető információk jelenleg a tűzoltó kijelölt társának helyzetét jelenítik csak meg. Az égő épületbe párokban behatoló tűzoltók tehát, amennyiben elszakadnak társuktól, rendkívül egyszerű vizuális jelzéseket kaphatnak a kijelzőről azzal kapcsolatban, hogy hány méterre és milyen irányban található a másik. Ez már önmagában is óriási plusz biztonságot ad a bonyolult mentési útvonalakon az épületbe behatoló tűzoltóknak.

Mi a cél?

Aschenbrenner óvatosan optimista megfogalmazása szerint még egy-két évig is eltarthat, amíg a jelenlegi technológia biztonsággal bevethető a mindennapokban. Az eredeti célok még távolabbinak tűnnek: ahhoz például, hogy az épülettel kapcsolatos információk is megjelenjenek a kijelzőn, már eleve az építéskor gondolni kellene a megfelelő szenzorok elhelyezésén, ez pedig több szempontból a jövő zenéje, de az is érzékelhető, hogy a BIM tervezés rohamléptekkel terjed az építészetben és a tűzvédelmi tervezésben is.

 

Források:

https://www.feuerwehrmagazin.de/nachrichten/neue-technik-atemschutzmaske-mit-daten-display-88526
https://www.deutschlandfunk.de/hannover-messe-feuerwehrmaske-mit-datenbrille-fuer-bessere.676.de.html?dram:article_id=445468
https://www.mdr.de/wissen/datenbrille-feuerwehr100.html

(fotó: dortmundi tűzoltóság)

Vissza

Ezt a hírt eddig 1192 látogató olvasta.