Híreink

Magyarország: még több extrém szélvihar a jövőben

2021. május 07. 10:02

A hivatásos, önkéntes és önkormányzati tűzoltók erőforrásainak jelentős részét köti le a (szél)viharok okozta károk helyreállítása. Ráadásul nagyon úgy tűnik, a helyzet a jövőben tovább romlik: a MásfélFok tudományos portálon megjelent cikk alapján egyre erősödő szélviharokra számíthatunk hazánkban.


A cikk katasztrófavédelmi szempontból fontos megállapítása, hogy bár a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által végzett felszínközeli szélmérések adatai alapján a Kárpát-régióban (is) csökken az átlagos szélsebesség, a viharok intenzitása nő. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az utóbbi években egyre jellemzőbbé váló bevetések, amelyek során az extrém erős szél és a lezúduló, özönvízszerű eső által okozott károkat kell helyreállítani, sokáig velünk maradnak, kiterjedtebbé és nehezebbé válhatnak.

A cikk megállapítja továbbá, hogy Közép-Európa helyzete viszonylag bizonytalan ebből a szempontból: az extrém szélsebességek Észak-Európában növekedtek, délen csökkentek, a két térség között azonban a változások kicsik, és irányuk régiónként változó lehet. 

A cikk szerzője Péliné Németh Csilla meteorológus, a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) Meteorológiai Támogató Osztályának meteorológus főtisztje; a teljes cikk ide kattintva olvasható.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1035 látogató olvasta.