Híreink

„Tornádó” a Dunán, 2. rész

2021. június 09. 07:20

A Dunán itt van Amerika, ha nem is nem legszebb asszonya, de legnépszerűbb vízágyúja. Milyen vezérlési megoldásokat alkalmaznak a Tűzmadáron és mit célszerű egy gépjárműfecskendőnél? Mi a különbség egy hagyományos és automata vízágyúfej között? Milyen előnyei vannak a teljesen automata oltóeszközök használatának?


A TORNADO RC vízágyúkhoz legjobban a MAX-SERIES™ ERP vízágyúfejek illeszkednek, bár a gyártó ajánlja mindazokat a vízágyúfejeket is, amelyek a kisebb EF1 RC vízágyúkhoz használhatók. Erről a Minimális méret, maximális teljesítmény – TFT EF1 RC távvezérelt vízágyú II. cikkben olvashatnak.

 

Vízágyúfejek – választás használathoz

A világ legnagyobbjához illően mindenre van megoldása. A használat módja dönti el a kiválasztást. Mit tehetünk és mit választottak a Tűzmadárhoz?

MAX-SERIES™ ERP távvezérelhető vízágyúfejek az alábbi változatokban készülnek:

  • MAX-FLOW™ vízágyúfej egyetlen fix térfogatárammal,
    • Vízáram 1150 l/perc, vagy 2000 l/perc
    • Üzemi nyomás 7 bar
  • MAX-MATIC™ automata vízágyúfej
    • szabályozási középnyomás 7 bar,
    • szabályozott vízáram 400-2000 l/perc.
  • MAX-FORCE™ két nyomásszintű automata vízágyúfej
    • szabályozási középnyomás 7 bar / 3,8 bar átváltható
    • szabályozott vízáram 400-2000 l/perc.

A MAX-FLOW™ vízágyúfej elsősorban telepített vízágyúkhoz ajánlott, amelyeknél

  • az üzemi körülmények állandóak,
  • a vízellátás nyomás és térfogatáram problémái nem jelentősek.

A MAX-MATIC™ automata vízágyúfejek olyan körülmények között előnyösek ahol

  • a megfelelő szivattyúteljesítmény biztosított,
  • a vízágyú tápláló vezetéke rövid nincs jelentős nyomásveszteség,
  • a szivattyúról további oltóvíz igényt (sugárcsöveket) is ki kell szolgálni – vagyis változó a vízelvétel.

A MAX-FORCE™ két nyomásszintű automata vízágyúfejek alkalmazása akkor szükséges ha

  • a megfelelő szivattyúteljesítmény biztosított, de számítani lehet vízhiányra, ezért a szivattyút alacsonyabb teljesítményen (kisebb nyomás) kell üzemeltetni.
  • a vízágyú tápláló vezetéke hosszú, jelentős a nyomásveszteség,
  • a szivattyúról további oltóvíz igényt (akár több telepíthető hordozható vízágyút és sugárcsöveket) is ki kell szolgálni – vagyis jelentősen változhat a vízelvétel.

 

Mi van a Tűzmadáron?

A Tűzmadár egy MAX-MATIC™ MDP-ERP-28A típusú vízágyúfejjel van felszerelve, mivel a RBI FOX kismotorfecskendő megfelelő nyomású és vízszállítású, és a táplálóvezeték rövid, és az sem mellékes, hogy vízhiányra sem kell számítani.

A MAX-MATIC™ MDP-ERP-28A típusú elektronikus távvezérlésű vízágyúfej főbb adatai:

  • szabályozási középnyomás 7 bar,
  • szabályozott vízáram 260-760 l/perc.
  • tömeg: 4,6 kg,
  • hossz: 26 cm)

Az MDP-ERP-28A típusú vizágyúfej

 

Miért jobb az automata vízágyúfej?

Esetünkben a szivattyú szinte ráfolyásos üzemmódban a 2 000 liter/perc oltóvizet kb. 8 bar nyomáson szállítja, a vízágyúnál a nyomás 7 bar, minden tökéletesen működik. De vizsgáljuk meg, mi van akkor, ha további oltóeszközöket csatlakoztatunk és használunk a rendszerről.

Hagyományos vízágyúfej esetén, ha rá csatlakoztatunk a rendszerre egy 400 liter/ perces sugárcsövet, akkor a vízigény 2400 liter/percre nő, amit a szivattyú már csak 6-6,5 bár nyomáson tud biztosítani. Hogy ne legyen ennyire egyszerű a dolog, a kisebb nyomás miatt az oltóeszközök vízigénye is alacsonyabb lesz, vagyis a munkaponti nyomás egy kicsit nő, kb. 6,5-7 barra. Mi történik a vízágyúnál, és a sugárcsőnél? A nyomás csak 5,5-6 bar lesz, vagyis a sugarak térfogatárama kisebb lesz, és mivel a vízmennyiség is és a nyomás is kisebb, a névlegesnél a sugártávolság is – több, mint 20%-kal – csökkenni fog.

Automata vízágyúfejnél más a helyzet. Az automata fej érzékeli a nyomáscsökkenést, és elkezdi szűkíteni a kiáramló víz keresztmetszetét mindaddig, amíg a nyomás el nem éri a szabályozási nyomást. Ez azt eredményezi, hogy a rendszerben a nyomás közel változatlan marad annak ellenére, hogy kinyitottunk egy 400 literes sugárcsövet. Mi ennek az ára? Az, hogy a vízágyún – a kisebb kilépő keresztmetszet miatt – csak 1600 liter/perc oltóvíz fog kiáramlani, de továbbra is 7 bar körüli nyomáson, emiatt a sugártávolság alig (10-12%) fog csökkenni. Ha a vízágyú mellé két sugárcsövet csatlakoztatunk, akkor a szabályozás gy fog megvalósulni, hogy a vízágyún 1200 liter víz fog kiáramlani percenként, a sugárcsöveken pedig 400-400 liter.

Ha a sugárcsövek is automata rendszerűek, akkor az automatika azokban is dolgozni fog, és kb. ugyanolyan arányban csökken a sugárcsövek vízáramlása, mint a vízágyúké. Számszerűsítve a szivattyú 7 bar nyomású és 2000 liter/perces vízszállításának megoszlása az oltóeszközök között az alábbi:

  • 1 automata vízágyú és 1 automata sugárcső; vízágyú 1670 liter/perc, sugárcső 330 liter/perc a sugártávolság csökkenés kb. 10%.
  • 1 automata vízágyú és 2 automata sugárcső; vízágyú 1430 liter/perc, sugárcsövek 2*285 liter/perc, a sugártávolság csökkenés kb. 18%.
  • 1 automata vízágyú és 3 automata sugárcső; vízágyú 1250 liter/perc, sugárcsövek 3*250 liter/perc, a sugártávolság csökkenés kb. 24%.

 

A teljesen automata oltóeszközök használatának előnyei

  • A szivattyú ugyanúgy tud működni, mint alapesetben, nem kell a szivattyú szabályozásával foglalkozni.
  • Az oltóeszközök között a vízmennyiség a vízszükséglet szerint arányosan oszlik el, egyik oltóeszköz sem lopja el a másiktól a vizet.
  • A rendszerben és az oltóeszközöknél ideális értékű és közel változatlan.

A Tűzmadáron, mivel nem kell az oltóvízzel takarékoskodni, szükség esetén szakaszosan oltani, mint egy gépjárműfecskendőnél, a vízágyú nyitása, illetve zárása nem a TFT elektromos távvezérlési rendszer cserével van megoldva, hanem attól függetlenül.

 

Mi célszerű egy gépjárműfecskendőnél?

Ha a Tornado RC távvezérehető vízágyú egy tűzoltó gépjárműbe lenne beépítve, és annak tartálytérfogata kicsi lenne, akkor jogosan felmerülne annak igénye, hogy a vízágyú nyitása/zárása a távvezérlőről legyen megoldható, és akár az oltóvíz felhasználásának mennyisége is szabályozható legyen. A TFT erre is kínál megoldást a vízágyú tápláló vezetékébe beépíthető szelepkészlet családot.

A szelepkészlet két változatban készül nyitó/záró szelepkészlet, amelyik valamennyi távkezelő állomásról működtethető. Egyes joystick távvezérlők használata esetén azonban lehetőség van szabályozható nyitású szelepkészlet alkalmazására is.

Az elzáró szelepkészlet egy elektromosan távműködtethető szelepből, egy interfész dobozból és kábelekből áll. Az interfész doboz csatlakoztatható:

  • a jármű elektromos hálózatához kapcsolódó kábel (a tápkábel a készlet része), és rajta keresztül tápfeszültséget kap a távvezérlő rendszer valamennyi eleme,
  • a vízágyú, és a rajta levő vízágyúfej (a csatlakozó kábel a készlet része),
  • a távműködtethető szelep (a csatlakozó kábel a készlet része),
  • a joystick a saját kábelével csatlakoztatható az interfész dobozhoz.

A kábelek előszereltek, vízhatlan csatlakozóval szereltek, összetéveszthetetlenül összecsatlakoztathatóak, ezáltal biztosított a rendszer 100%-os plug and play csatlakoztatása, illetve működése. A szabályozható nyitású szelepkészlet szelepét a vízágyú tápláló vezetékébe kell beépíteni a vízágyúhoz minél közelebb, de legalább a csővezeték ötszörös átmérőjének megfelelő távolságban. Az YE-VGK-** típusjelű szabályozható nyitású szelepet a Y4E-JS-GT típusjelű Joystick családdal lehet táv kezelni.

A vízmennyiséget a joystick melletti toló potenciométerrel lehet állítani.

Remélhetőleg a TFT cég TORNADO vízágyújával a jövőben nem csak a Dunán, találkozhatunk, hanem megjelenik egy-egy tűzoltó gépjárművön is.

 

Laczkó Péter
divízióvezető
SziFire Kft.
T: +36-30-248-64-89
E-mail: peter.laczko@szifire.hu
www.szifire.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1107 látogató olvasta.