Híreink

Módosult TvMI-k: Kiürítés + Ellenőrzés, felülvizsgálat, karbantartás

2021. július 07. 15:42

Megjelent és 2021. július 15-től lehet alkalmazni az elmúlt időszakban átdolgozott két Tűzvédelmi műszaki irányelvet. A főbb változásokra hívjuk fel a figyelmet azzal, hogy a Védelem következő számában Badonszki Csaba alezredes részleteiben bemutatja a változásokat.


Kiürítés

  • Növekedett a kiürítési útvonal szabad szélességének átbocsátóképességére alkalmazott állandó érték. A szabad szélesség átbocsátóképessége (k=41,7 fő/m x perc helyett k=65 fő/m x perc)
  • Új elem a több irányban történő kiürítés tervezésének feltételei.
  • Az előcsarnokok esetében kedvezőbbek lettek a normatív létszámadatok.
  • Bővült azon tárgyak köre, amelyek a menekülési útvonalon a helyiség rendeltetésével összefüggően elhelyezhetőek. Ilyen például a recepciós pult, az épületszerkezethez rögzített fogas, valamint az ital- és ételautomata.

Új fejezetben találhatóak meg az akadálymentes menekülés, valamint a mentés feltételei.

Új eszközök – mentési alátét, mentési lepedő – kerültek be a mentést segítő egyéb eszközök körébe, és a telepítési és készenlétben tartási feltételekből is többet tartalmaz az irányelv.

Új tervezési irány lehet a mentési segédterület alkalmazása, amely a lépcső használatára önállóan nem képes emberek számára nyújt részleges védettséget addig, amíg a mentésüket meg tudják kezdeni.

https://www.katasztrofavedelem.hu/application/uploads/documents/2021-07/75618.pdf

 

Felülvizsgálat és karbantartás helyett Ellenőrzés, felülvizsgálat és karbantartás 

Ellenőrzés, felülvizsgálat és karbantartás – új néven jelent meg, utalva az üzemeltetői ellenőrzés fontosságára.

Az irányelvből egyértelműen kiderül, hogy az időszakos felülvizsgálat az esedékes üzemeltetői ellenőrzést is lefedi, így azt külön már nem kell elvégezni. 

  • hő és füst elleni védelem üzembiztos működése érdekében nagyobb hangsúlyt kapnak a gyártó előírása szerinti működési próbák és diagnosztikai vizsgálatok, ahogy a kötelező alkatrészcserék elvégzése is. 
  • Új fejezetként jelentek meg a robbanás elleni védelem ellenőrzéssel, felülvizsgálattal, karbantartással kapcsolatos megoldásai.

https://www.katasztrofavedelem.hu/application/uploads/documents/2021-07/75619.pdf

Ezen kívül minden Tűzvédelmi Műszaki Irányelv könnyen elérhető honlapunk bal oldalán a TvMI linkre kattintva.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1212 látogató olvasta.