Híreink

Műemlékvédelmi háttér: cikk a dán tőzsdeépület tüzéről

2024. április 29. 14:45

Április 16-án délelőtt kigyulladt, majd leégett az egykori koppenhágai tőzsde, a mai Dán Üzleti Kamara épülete. Az 1625-ben emelt épület az egyik legrégebbi és legkülönlegesebb Dániában. Baranyi Flóra építész 444.hu-n megjelent cikke részletes betekintést ad a műemlékvédelmi értelemben tragikus tűzesetbe.


A kialakult tűz óta több tűzfészek is megjelent, és további fellobbanások történtek. Április 22-én a Katasztrófavédelem elhagyta az épületet, de a következő napon ismét ki kellett vonulniuk, miután egy fagerenda, ami egy ép részhez csatlakozott, újra lángra lobbant. Emiatt folyamatos ügyeletet állítottak fel a helyszínen. A hét végére ismét elhagyták a területet, átadva azt a kármentő vállalkozóknak, és több tömlőt hagytak hátra az esetleges újabb tűzesetekre.

Az átalakítási munkálatok miatt az épület fokozott tűzveszélynek volt kitéve. Habár gyakran előfordul, hogy a tűz- és füstjelző érzékelőket letakarják a téves riasztások elkerülése végett, és az ajtókat is gyakran nyitva hagyják, egyelőre nem állapították meg egyértelműen a tűz keletkezésének okát. Egy független tűzbiztonsági szakértő előzetes véleményében azt feltételezi, hogy a nyeregtető felső részén hosszában, az álmennyezeti szigetelés felett, az épületszárny egészén végigfutó holttérben terjedhetett át a tűz, ahova egy használaton kívüli kisebb strangon keresztül juthatott fel. Valószínűleg az álmennyezet feletti szigetelés akadályozta meg, hogy a tűzjelző berendezések beinduljanak.

A szakértő szerint a nagymértékű, a tető 15 méteres gerincén végigmenő lángok megjelenése előtt négy perccel még semmilyen tűz vagy füst nem látszott, tehát a tűznek beltérben kellett kifejlődnie. Ezen elmélet alapján a tűz építőipari kivitelezési fegyelmezetlenséghez nem kapcsolható. A hivatalos vizsgálatok még nem zárultak le, és kizárni egyelőre semmilyen elméletet nem lehet.

 

Bővebben a súlyos tűzesetről, ami műemlékvédelmi értelemben a Notre-Dame tüzéhez hasonlítható – a cikk rendkívül érdekes és részletes: 444.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 248 látogató olvasta.