Híreink

Újabb tűzvédelmi osztályozási szabvány magyarul

2024. április 22. 08:20

Az MSZT 2024 áprilisában megjelentette az MSZ EN 13501-6:2018+A1 Építési termékek és építményszerkezetek tűzvédelmi osztályozása. 6. rész: Az erősáramú, jelző- és távközlőkábelek osztályba sorolása tűzzel szembeni viselkedési vizsgálati eredményeik felhasználásával szabványt.


Az MSZ EN 13501 szabványsorozat 1. része a villamos kábeleken kívüli termékek tűzzel szembeni viselkedésének vizsgálatából származó, a 2., 3. és 4. része tűzállósági vizsgálatokból származó eredmények, az 5. része a tetők külső tűzhatással végzett vizsgálati eredményei szerinti osztályba sorolással foglalkozik.

A 6. rész célja, hogy harmonizált eljárást határozzon meg az erősáramú, jelző- és távközlőkábelek, valamint hibrid kábelek tűzzel szembeni viselkedésének osztályba sorolásához. Ehhez a szabvány felsorolja az osztályba soroláshoz szükséges vizsgálati módszereket és kritériumokat. Ezenkívül a B mellékletben háttér-információ található a villamos kábelek tűzzel szembeni viselkedési teljesítménye szerinti osztályba sorolásáról szóló bizottsági határozatról.

Az MSZ EN 13501 Építési termékek és építményszerkezetek tűzvédelmi osztályozása szabványsorozat minden részét az Európai Bizottság építési termékekről szóló rendeletében (CPR) (305/2011/EU) közölt második alapvető követelmény („Tűzbiztonság”) alátámasztására dolgozták ki. Ennek megfelelően alapvető fontosságúak a tűzbiztonság területén, és szorosan kapcsolódnak a hazai tűzvédelmi szabályozáshoz. Ennek jelentőségét felismerve a hat részből álló sorozat 1., 4., 5. és 6. részének már elkészült a magyar nyelvű változata.

Az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák célunkat, hogy a teljes korszerűsített szabványsorozat elérhető legyen magyar nyelven. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

Forrás: MSZT

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 125 látogató olvasta.