Híreink

Tanuljuk meg végre: engedjük el a beavatkozókat!

2024. április 17. 08:29

Kigyulladt egy vasúti síneket szállító kamion az M3-as autópályán 2024. március 20-án. Bár a kamion a leállósávban volt és a gyöngyösi, hevesi és jászberényi tűzoltók két habsugárral eloltották a tüzet, a gépjárműfecskendő fülkéjéből készült videofelvétel fontos tanulságot hordoz: az autópályán leállás esetén utat kell nyitni a mentőknek, tűzoltóknak, rendőröknek.


Néha láthatjuk az „Adj utat a segítségnek!” feliratú molinókat, amelyek a biztonsági folyosóra hívják fel a figyelmet. Mindez a KRESZ előírásán alapszik:

A 37. § (8) bekezdése  szerint az azonos irányú forgalom számára két vagy ennél több forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton kialakult forgalmi torlódás esetében megkülönböztető és figyelmeztető jelzést használó járművek akadálytalan továbbhaladásának biztosítása érdekében a belső (bal szélső) forgalmi sávban közlekedőknek szorosan a forgalmi sáv bal szélére kell húzódniuk, az egyéb forgalmi sávokban közlekedőknek a forgalmi sávban a lehetséges mértékben jobbra kell húzódniuk.

A videóból is jól látható a tanácstalanság, amikor a távolban halljuk a sziréna hangját, de előre nézve azt próbáljuk kideríteni, hogy mi történhetett. Az ilyen tűzoltó járművek – a súlyukból adódóan – nehezebben gyorsítanak és lassítanak, ráadásul azzal, hogy akadályozzuk a helyszínre jutásukat, életeket is veszélyeztethetünk.

Hívjuk segítségül a német ADAC grafikáját:

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 160 látogató olvasta.