Híreink

Construma kiállítás 2024 – tűzvédelmi szemmel

2024. április 17. 08:06

Idén 42. alkalommal, április 10-14. között rendezték meg a CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállítást. Miután ez Magyarország és a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb fóruma a témában, érdemes tűzvédelmi szemmel is végignézni a kínálatot. Most a klasszikus építőipari termékekre koncentrálunk, miután a megújuló energiákhoz kapcsolódó RENEO-t már bemutattuk.


Kezdjük a kötelezővel, a bruttó: 24.000 m2 alapterületen 290 (ebből 80 külföldi) cég mutatta be termékeit. Az adatok szerint a hazai építőiparban tapasztalható visszaesés ellenére alig csökkent a kiállítói kedv az építőipari vállalkozások körében. Ennek megfelelően az építőiparhoz kapcsolódó kiállítók a Hungexpo legnagyobb, A jelű pavilonjában kaptak helyet.

A CONSTRUMA a jövő építőipari kihívásaira keresi a választ, a legújabb technológiák pedig a tűzvédelem szempontjából is orientáló jellegűek. Talán ebből a szempontból a korábbiakhoz képest kevesebb új tendenciát fedeztünk fel, de az is lehet, hogy rossz sorrendben, a RENEO után néztük meg a kiállítást.

A tetőnek mindig kiemelt szerepe van tűzvédelmi-tűzoltási nézőpontból, most ezek szerepe új figyelmet kap tűzoltási és égésterjedési szempontból a napelemek egyre nagyobb térhódításával. Számos hagyományos égetett cserepet, de különösen lemeztetőket láthattunk a kiállításon. Ez utóbbiak felett egy napelem alatt a tűz terjedése, a cserepek bontása komoly feladat. A tetőfedés és a napelem modulok között keletkezett tűz ugyanis a tetőszerkezetbe jut. Különösen így lehet ez a hőszigetelési szempontból a nagyon innovatív cserép alatti szigetelési rendszereknél. Jelenleg a tetőhéjazatot röptűz és sugárzó hő ellen vizsgálják, a napelemből jövő tűz ettől jelentősen eltérő és erre a vizsgálatok még nem terjednek ki.

 

Passzív ház elemei

A korábbi évekhez képest kevesebb, de most is kiemelkedő számban láthattunk könnyűszerkezetes épületeket és elemeket, amelyek mára elég jól belesimultak a szabályozott és a gyakorlatban is ismert megoldásokba. Ugyanakkor a réteges falszerkezetek éghető szigetelőanyagai a takart felületek alatt komoly kihívást jelentenek a tűzoltóknak, amelyekre beavatkozási szinten fel kell készülni és megelőzési oldalról is érdemes elgondolkodni legalább a beavatkozást segítő megoldások kidolgozásán.

Könnyűszerkezetes ház (balra); Szórt szigetelés – tűzvédelmi ismerettel kéne (jobbra)

Ehhez kapcsolódnak a többrétegű falszerkezetek, amelyek természetes módon egyre nagyobb arányban tartalmaznak éghető szigetelő anyagokat. Ezek minősítése, osztályozása megoldott, a kérdés esetenként a kivitelezés minősége lehet. Ezt a minőségi kockázatot és egyben a gazdaságosabb kivitelezést oldja meg az iparszerű termelés térhódítása ezen a területen.

 

Ugyanakkor nem éghető megoldásokat is láthattunk, de ezeket kisebb számban, kevésbé látványos méretekben mutatták be.

A kiállítók innovatív fejlesztései CONSTRUMA DÍJ-at kaptak. Ezek között az idén nem volt tűzvédelmet érintő építészeti megoldás.

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 119 látogató olvasta.