Híreink

Mi olvasható a Védelem 2023/1. számában?

2023. január 24. 11:20

Harmincadik évfolyam, első szám – húsz cikk! Fókuszban a szabadtéri tűzesetek, a megelőzésben a szerelőaknák és a kamerák, valamint kockázatok és megoldások (csirkefarm, PV panel, tetőfedés, szabályozás), az autóbuszok és villamos járművek vizsgálati tapasztalatai olvashatók. A beavatkozáshoz módszertani javaslatok (mentési csoportok, felújítás alatti épületek, napelemek) és újdonságok (zöld habképző, hőszigetelő) a témák.


Tanulmány

Takács Lajos, Várady-Szabó András, Jankus Bence Gépészeti és villamos szerelőaknák tűzvédelme II.

Az épületgépészeti és villamos szerelőaknák tűzvédelme a tűzterjedés szempontjából az épületek neuralgikus pontja. A megfelelő körültekintéssel kialakított aknákon keresztül tűz- és/vagy füstterjedés következhet be, ami tűzgátló lezárások-, ajtók-, csappantyúk, lineáris hézagtömítések, és réskitöltő-réslezáró rendszerek alkalmazásával érhető el.

 

Gramantik Máté Az AVIOTEC rendszerekbe illeszthetőségének és továbbfejlesztésének lehetőségei

Most az vizsgáljuk, hogy a AVIOTEC kamera rendszerbe illeszthetőségének jelen pillanatban milyen lehetőségei vannak, illetve a jövőben a továbbfejlesztést milyen irányban célszerű megvalósítani.

 

Fókuszban

Juhász Károly, Kristóf Sándor Szabadtéri tüzek kezelésének fejlesztési lehetőségei

Hogyan lehetne nagy erőket és eszközöket igénylő szabadtéri tüzeket biztonságosabban, hatékonyabban és gazdaságosabban eloltani? Szerzőink a témával kapcsolatos fejlesztési javaslatok szükségszerű megtételére hívják fel a figyelmet.

 

Juhász Károly, Kristóf Sándor Hétszáz hektáron égett a tűz Tatárszentgyörgyön

Több nap alatt sikerült felszámolni, a 2022. augusztus 18-án 11:19 perckor keletkezett tüzet. A Pest megyei Dabas, Őrkény, Tatárszentgyörgy és Táborfalva településekhez közel, mintegy 700 hektáros területen a tűz, érintette a közeli lő- és gyakorlóteret is. Ez az eset alkalmat teremtett az újonnan beszerzett speciális járművek, és eszközök éles helyzetben történő alkalmazására.

 

Barta-Vámos László A 2022. évi szabadtéri tűzesetek tapasztalatai – újabb rekord év

A tűzoltói beavatkozások jelentős részét a szabadtéri tűzesetek oltása teszi ki minden évben. Az eddigi csúcs 2012. évben volt. Ekkor keletkezett a legtöbb szabadtéri tűzeset (21.581), és égett le a legnagyobb terület (94.707 hektár). A riasztási fokozatok számában 2022 beállította a 2012. évi csúcsot, a leégett területben szerencsére nem. Szerzőnk a fő tapasztalatokat összegzi.

        

Megelőzés

Balázs Gábor Csirkefarm extrém körülményei – SecuriSmoke ASD Heavy Duty tűzjelző

A gépesített nagyüzemi állattartás egyre inkább a legnagyobb tűzvédelmi kihívások közé kerül; hatalmas értékkoncentráció, gyors tűzterjedés, az állatok mentésének és a dolgozók menekülésének korlátozott lehetőségei jellemzik. Milyen tűzjelzési megoldások alkalmazhatók ilyen, extrém, poros, párás körülmények között? 

 

Lestyán Mária PV panelek tűzkockázata – a tűzoltói beavatkozás feltételei 2.

A PV panelek tűzkockázatáról egyre többet tudunk. A tűzoltási beavatkozást segítő építészeti, létesítési megoldásairól, amelyek a tűzoltóság beavatkozási feltételeinek segítését igénylik ma még viszonylag keveset. Az előző lapszámban a külföldi szabályozási megoldásokat villantotta fel szerzőnk. Milyen tendenciákra számíthatunk a jövőben? Mit jelent a tetők és a napelemek között kialakuló magas hőmérséklet a tetőszerkezet állékonyságára?

 

Parlagi Gáspárné, Juhász Imre Tetőfedések / tetőszigetelési rendszerek külső tűzzel szembeni viselkedési teljesítményének kiterjesztési lehetőségei I.

A Védelem 2022/5. számában szerzőink bemutatták hogyan viselkednek a külső tűzzel szemben a tetők és tetőszigetelési rendszerek. Ennek folytatásaként cikkükben ismertetik melyek a kiterjesztés lehetőségei a CEN/TS 16459:2019 szabvány előírásai szerint (EXAP).

 

Heizler György Felelősség a tűzvédelemben – Kinek fáj?

Ahogy az előző rész befejezőjeként írtuk a tűzvédelmi mulasztások alapvetően három esetben tudnak „fájni”! Belső ellenőrzéskor, hatósági ellenőrzéskor, tűzeset után, itt sokszor duplán, hatósági eljárás és biztosítói vizsgálat formájában. A kérdés, mit és miért védünk?

 

Technika

Torma Lajos Új emelőkosaras tűzoltógépjármű a dunai finomítóban: Bronto Skylift F42RPX 

A kőolajfinomítás technológiájához magas reaktorok, kolonnák, desztilláló tornyok szükségesek, így a kosaras magasbólmentő tűzoltógépjárművek alkalmazása elengedhetetlen a tűzoltási és az életmentési feladatok miatt is. A MOL százhalombattai finomítójában a FER egy új járművel egy Bronto Skylift F42RPX típussal védik a finomítót. 

 

Adorján Attila Az első védelmi vonal a bevetés után

Az egyéni védőeszközök az életünket biztosítják a tűzzel, füsttel, hővel és vegyi anyagokkal szembeni harcban. Bevetést követően a megfelelő mentesítés, mosás, karbantartás, kalibrálás, felülvizsgálat után a lehető legrövidebb időn belül újra bevetésre készen kell állniuk. Éppen ezért egy megfelelően kialakított helyi műhely elengedhetetlen a megfelelő mentesítéshez. Szerzőnk áttekintésében azt mutatja be, hogyan lehet rendszerszintűvé emelni mindezt.

 

Ténykép

Védelem Tudomány – Hat évfolyam 2023-ból visszatekintve

A Védelem Tudomány a kutatások, fejlesztések hazai és külföldi eredményeinek, tapasztalatainak bemutatása mellett a publikációk közreadásával ösztönző szerepet kívánt betölteni hazai és egy kicsit nemzetközi szinten is – ez utóbbiból az elmúlt évben a vártnál nagyobb arányban részesedtünk.

 

Vizsgálat

Ozsvár Zoltán Autóbusztüzek vizsgálata VIII. – Digitális hőkamerák, új távlatok az érzékelésben

Egy rendkívül érdekfeszítő sorozat lezárásaként azokra az új hőmérséklet érzékelési lehetőségekre hívja fel a figyelmünket szerzőnk, amelyek a megelőzésben és a tűzvizgsálatban is új távlatokat nyitnak.

 

Prof. dr. Kováts László Dezső Villamos meghajtású gépjárművek tűzesetei

Ma már nem szenzációs, szokatlan hír a gépjárművek kigyulladása és égése. Ezekben a tüzekben, a legtöbb esetben a villamos rendszerre vezethetők vissza a keletkezési okok. Szerzőnk a hagyományos járművektől a mai elektromos autók villamos rendszereinek kutatási, vizsgálati tapasztalatait adja közre.

 

Prof. dr. Kováts László Dezső Elektromos autóbuszok – nagy tűzesetek

A személygépkocsik gyulladást eredményező meghibásodásai mellett, sajnálatos módon több Európai országban nagyobb járművek, elsősorban elektromos meghajtású buszok is gyulladtak, sőt garázsban, remízben egy tömegben égtek el. Milyen tanulságok vonhatók le ezekből?

 

Fórum

Sinkó László Zöld tűzoltó habképző anyagok – bevizsgálás, vizsgálati eredmények, cseretapasztalatok

A Zöld tűzoltó habképző anyagok – Új PFOS és PFOA mentes tűzoltó habképző anyagokról szóló cikkünk 2021. januárjában jelent meg. Az eltelt két évben a hazai tűzoltóságok és ipari vállalatok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a habképző anyagok jelenlegi és jövőbeli felhasználhatóságára. Ezt támasztja alá, hogy egyre többen igénylik – a HESZTIA Kft. közreműködésével – a habképző anyagok hazai és külföldi laboratóriumokban történő bevizsgálását, hogy meggyőződhessenek a tényleges PFOS és PFOA tartalomról.

 

Kiss Attila Mi az a QuadCore LEC? – Tűzvédelem, energiahatékonyság- és tudatosság

A QuadCore® hőszigeteléssel készülő szendvicspanelek, mint kiváló tűzvédelemmel, hőtechnikával és statikai tulajdonságokkal bíró termékek beváltak. Homlokzatburkolatok esetén a Th>30 perc minősített homlokzati tűzterjedési határérték jó lépés az energiahatékony épületek kialakítása felé. No, de mi az a LEC?

 

Tűzoltás-műszaki mentés

Dombrády Gábor A mentési csoportok tevékenységét segítő módszerek II. – Ariadné fonala

Az előző részben a sérültek mentését, a mentés prioritási sorrendjét, a változó veszélytényezőket, a segítő megoldásokat mutatta be szerzőnk. Most a kötél van új szerepben. Hogyan lehet a tájékozódáshoz használt kötél alkalmazását újragondolni?

 

Kalocsa Márió, Balázs Mihály Ádám Beavatkozási taktika felújítás alatt lévő épületeknél – Műszaki mentések

Az előző számban az építés alatt álló épületekben keletkezett tüzek oltásának taktikájával foglalkoztunk. Milyen sajátosságokkal szembesülünk az építés, felújítás alatt lévő épületekben a műszaki mentések során, ahol az ideiglenesség jelentős veszélyforrás?

 

Figyelmezetések a napelemes rendszereken

Ha az épületen alkalmaznak napelemes rendszereket, akkor a rendszer tűzeseti lekapcsolása hol és hogyan lehetséges.  Ezek jelölése kötelező, így lehet rájuk a felderítés és az intézkedés során támaszkodni.

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – előfizetés

Vissza

Ezt a hírt eddig 634 látogató olvasta.