Híreink

Melyek az otthoni, biztonságos elektromosautó-töltés feltételei?

2023. január 17. 08:29

Az e-autókat jelentős részben otthon töltik, az úton a pótlólagos töltés a jellemző. Családi házaknál egyszerűbb a töltés, lakóépület mélygarázsában kicsit több figyelmet kell fordítani a töltés kialakítására. A tűzbiztonság érdekében melyek a fő teendők?


Szabad-e tölteni a mélygarázsban?

Az elektromos autót mélygarázsban gond nélkül tölthetők, mivel a modern elektromos járművekben használt töltési technológia olyan, hogy az akkumulátorokat nem lehet túltölteni. Ennek ellenére előtte néhány dolgot érdemes tisztázni. Pl. Közös rendszerről töltik, vagy a fogyasztás egyénileg mérhető?

 

Elbírja a tápcsatlakozó az extra terhelést?

Általában igen, de a biztonság érdekében egy villanyszerelőnek ellenőriznie kell a vezetékeket, mielőtt egy vagy több autót csatlakoztatna a hálózathoz. Ez mindenekelőtt a régi épületekre vonatkozik, ahol az elöregedett vezetékek problémát okozhatnak.

Ugyancsak ellenőrizni kell, hogy az áramkör alkalmas-e fali csatlakozó rákapcsolására, amellyel gyorsabban tölthető fel az elektromos autó.

 

Vannak más eszközök csatlakoztatva ehhez az áramkörhöz?

A legjobb, ha csak az elektromos autó csatlakozik az érintett áramkörhöz, mert akár egy ugyanarra a hálózatra csatlakoztatott mosógép is kioldhatja a biztosítékot.

 

Mit a teendő, ha több töltőhely van a garázsban?

Ott, ahol több parkolóhelyen is tölthetők elektromos autók, érdemes elgondolkodni a töltésterhelés kezelésén. Ugyanis, ha este mindenki egyszerre tölti az autókat, akkor egy elektronikus töltéskezelő rendszert kell vásárolni a hálózati terhelés kiegyenlítésére. Ez lehetővé teszi a töltőáram korlátozását, hogy az elektromos hálózat ne omoljon össze.

 

Tölthetünk otthon elektromos autót konnektorról?

Elméletileg igen. Csak sokáig tart és vannak veszélyei. A hagyományos aljzatok ugyanis nem úgy vannak megtervezve, hogy teljes terhelés mellett órákig működjenek. A legtöbb e-autó 2,3 kilowatt teljesítményű normál háztartási konnektorból töltődik (összehasonlításképpen: egy hajszárítóhoz egy kilowatt szükséges). Például, ha egy E-Golf üres akkumulátorát a normál 230 V-os aljzaton töltjük, akkor az 2,3 kW-os konnektorral 17 órán keresztül folyamatosan tölt. Ha ez nincs kifogástalan műszaki állapotban, akkor elkezdhet izzani.

A gyakorlatban a töltés gyorsabb és biztonságosabb is a saját töltőállomással (úgynevezett „fali dobozzal”), amelyet villanyszerelővel szereltetünk be. Biztonságosabb, mert a fali töltőben túláram-, és túlfeszültség védelem, alacsony-, és magas feszültség elleni-, és földzárlatvédelem is található.

 

Alkalmazhatunk hosszabbító kábelt?

Az elektromos autók kézikönyvei szerint

  • töltőkábel kiakasztása az ablakon vagy
  • hosszabbító kábel alkalmazása biztonsági okokból tilos.

 

Hogyan működik otthon a saját töltőállomás ("fali doboz")?

A legtöbb családi házban van 400 voltos nagyfeszültségű csatlakozás, akár a házban (villanytűzhely), akár már a garázsban. A fali doboz ehhez csatlakozik, és akár 11 kW-tal is tudja tölteni az e-autót. Ez azt jelenti: biztonságosabb és gyorsabb. A jelenlegi elektromos autó csak 3,6 kW-tal tud tölteni, de a fejlesztések miatt nagyobb akkumulátorokkal és gyorsabb töltési lehetőségekkel számolhatunk. Az okos fali dobozok még a töltési tevékenységet is összehangolják a csúcsidőn kívüli olcsó árammal.

Az otthoni hálózat leterheltségének optimalizálása érdekében az autó töltését be lehet állítani, hogy ne terhelje túl a hálózatot. Ebben az esetben az elektromos autó akkor tölt, amikor a háztartásban minimális az energiafelhasználás.  

A napelemekkel is lehet elektromos autót tölteni, miután a saját napelemek által szolgáltatott áram töltőállomásba is integrálható. Vannak olyan fali dobozok is, amelyek egy kiegészítő vezérlőegységgel csak a fotovoltaikus rendszerből származó áramfelesleget töltik az elektromos autóba (okosotthon egység).


A három lehetséges elektromos csatlakozótípus

A folyamatos gyorstöltés elvileg nem a legjobb az akkumulátor élettartama szempontjából. Ezért ha az autó úgyis több órát áll, akkor lassan és mérsékelten töltsük.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1039 látogató olvasta.