Híreink

Tűz a maglódi Auchanban, füst és kimenekítés

2022. december 05. 08:14

December elsején este tűz keletkezett a maglódi Auchanban. Nem az áruház eladóterében, hanem a pékségben, egy elektromos kemence és annak környezete kapott lángra, ennek ellenére nagy füst keletkezett, az épületből ki kellett menekíteni ötszáztizenkét vásárlót és harminchat dolgozót.


A riasztásra, ahogy az egy 10 ezer négyzetméteres áruházhoz feltétlenül indokolt, nagy erőket riasztottak a helyszínre. Kiérkezett:

  • a fővárosból XVII/1,
  • Monor/1, Monor/2,
  • Gyömrő ÖTE/1,
  • Pest/KMSZ (katasztrófavédelmi műveleti szolgálat),
  • Üllő ÖTE/Vízszállító, Üllő ÖTE/1.

A jelzés is egyértelmű volt, a tűz a 450 négyzetméter alapterületű pékség területén keletkezett, ahol egy elektromos sütőkemence belseje kigyulladt, az ott dolgozók a lekapcsolását elvégezték, porral oltóval az oltást megkezdték, az áruház kiürítését elkezdték.

Vonulás közben a dolgozó a lángolást kézi tűzoltó készülékekkel megszüntették a tűzoltók egy vízsugár segítségével a tüzet eloltották. Az elektromos szolgáltató szakemberei a részleg leválasztását elvégezték. A vásárlók elhagyták az épületet, senki sem sérült meg.

A keletkezett füst hatására a hő-és füstelvezető rendszer – feltételezhetően több füstszakaszban – automatikusan működésbe lépett és a nagymennyiségű füst kiáramlott a kinyíló kupolákon. Mindez arra a hitvitára is választ ad, amely arról szól, hogy a kiérkező tűzoltóság intézkedjen a nyitásról, vagy inkább bízzuk az automatikus megoldásra.

Az automatikus nyitás eredményeként a monori hivatásos és a gyömrői önkéntes tűzoltók feladata kisebb lett, mivel hőkamerával ellenőrizték a helyszínt és átszellőztették az épületet. 

Mivel a tüzet – a dolgozók tudásának, a rendelkezésre álló tűzoltó készülékeknek, és az automatikusan működésbe lépett hatékony füstelvezetésnek köszönhetően – sikerült gyorsan megfékezni, így az áruház pénteken a szokásos módon, reggel 6 órától ismét várta a vásárlókat. Az egyetlen változás, hogy a pékség csak 10 órakor nyit ki – adott tájékoztatást az Auchan.

Ugyanakkor azt látnunk kell, hogy az ilyen nagyméretű létesítményekben minden feltétel együttállására szükség van a hatékony kárelhárításhoz. Feltételezhetőn a takarítás, a termékek átvizsgálása, a füsttel szennyezettek kiválogatása, a tűzoltókészülékek pótlása, a hő- és füstelvezető kupolák indítószerkezeteink cseréje is komoly kihívás.

Mindez egy 10 ezer négyzetméteres, 50 ezer terméket forgalmazó, 2009-ben 8 milliárd forintos beruházásból épült áruházban a karácsonyi vásár idején történt, amikor minden zárva tartott óra sokszoros veszteséget jelent.

 

Fotó: Katasztrófavédelem, Gyömrő ÖTE

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 839 látogató olvasta.