Híreink

Mi olvasható a Védelem februári számában?

2022. január 19. 07:30

A jövő kihívásai már itt kopogtatnak. A felkészüléshez nyújtanak segítséget: a személygépkocsik változásai, a magasból mentés, a FER légzőkészülék műhelye, az USA látogatás tapasztalatai és a napelemek kérdésköre. A 2022. évi első szám 19 cikkében ezen túl a szendvicspanel falakkal, tűzvizsgálattal, fa égéskésleltetéssel, hangjelzéssel, menekülési tervvel és új technikai megoldásokkal foglakozunk.


Tanulmány

Nagy Péter Személygépkocsik – a tűzoltósági káresetek prognózisa

Növekszik a közúti közlekedésben résztvevők száma, változik a járművek hajtásmódja. Hogyan hat ez a tűzoltósági beavatkozások számára, összetételére? A KSH és a KAP rendszer adatai alapján próbál szerzőnk a jövőbe látni.

 

Simon Gellért, Csillár Péter, Dr. Takács Lajos Gábor Tűzgátló belső szendvicspanel falak felzárása különböző födémtípusokhoz    

Gazdasági (ip., tár., mg) épületben tűzgátló szendvicspanel falaknál fejtörést okozhat ezeknek a szerkezeteknek a csatlakozása más épületrészekhez. Az ilyen épületekben a födémhez illesztés sokszor komplikált a födém periodikusan „ugráló” síkjai, bordái miatt. Ezekre kínálnak megoldást szerzőink.

 

Kutatás

Balogi Bence, Papp Zsolt Gyakorlat egy fotovoltaikus erőműben – Hogyan viselkednek egy tűzeset hatására a napelem panelek?

Mennyire képesek ellenállni a tűz káros hatásainak? Bekövetkezhet-e továbbterjedés a többi napelem panelre? Ezt vizsgálták gyakorlatot során a Mátrai Erőmű visontai telephelyén található napelem parkban.

 

Fókuszban

Napelemes rendszerek – tűz- és káresetelemzés 

Egyre terjednek a fotovoltaikus rendszerek. Tűzeseti viselkedésük elemzése jelentős tűzoltási és tűzmegelőzési tapasztalattal járhat. A telepítésben előttünk járók kutatási és tűzeseti tapasztalatai sokat segíthetnek a gyermekbetegségek elkerülésében.

Bérczi László, Vinkó József Napelemes rendszerek a tűzoltói beavatkozások helyszínein

A napelemes rendszerek növekvő térnyerése már korábban kikényszerítette a tűzoltói beavatkozások ezirányú szabályozását. Mire kell felkészülni a napelem parkok, mint elektromos erőművek, valamint az épületek és létesítmények alternatív energiaellátásnál?

Lestyán Mária Tűznek ellenálló épületek és a fenntarthatósági célok – PV panelek tűzkockázata I.             

A PV, azaz fotovoltaikus rendszerek fejlesztése gőzerővel zajlik. Az épültre épített vagy az épületszerkezetbe integrált fotovoltaikus rendszerek, további eddig feltáratlan, bevitt tűzkockázatot jelentenek. Hogyan lehet erre felkészülni?

 

Módszer

Milyen távolságot kell tartani a hő-és füstelvezető kupolák és a napelemek között?

A napelemek alkalmazása a csarnoképületek esetén különösen terjed. Gyakran úgy tűnik, hogy a maximális helykihasználást, az optimális munkavédelmi és tűzvédelmi feltételek akadályozzák. Ezért is fontos lehet a biztonsági intézkedésekkel kapcsolatos követelmények tisztázása és az elvárások pontos meghatározása.

 

Vizsgálat

Ozsvár Zoltán Autóbusztüzek vizsgálata II. – A hőterjedés iránya, a felmelegedés oka

Mit mutat az égéskúp? Hogyan állapítható meg a hőterjedés iránya? Hogyan kereshetjük meg a gyulladási hőmérsékletre való felmelegedés hőforrását?

 

Nagy László Zoltán Társasházi homlokzati hőszigetelő rendszer égése II. – a tűz terjedése a homlokzaton 

Szerzőnk a 2016. évi Újbudai panellakástűz vizsgálatát mutatja be, amelynek során a tűz a lakásra, majd a homlokzati hőszigetelő rendszerre terjedt ki.  Mennyiben játszottak szerepet a homlokzati hőszigetelés kivitelezési hiányosságai a tűz terjedésében? Milyen tényezők nehezítik a kivitelezési munkák hatásainak vizsgálatát?

 

Megelőzés

Parlagi Gáspárné Az égéskésleltetett fa tűzzel szembeni viselkedési teljesítmény hatékonyságának és tartósságának igazolására szolgáló vizsgálatok

A tűzzel szembeni viselkedési osztály hatékonyságát, tartósságát normál használatot követően vagy a CEN/TS 15912:2012 vagy az ETAG 028 által előírt gyorsított időjárási (kültéri alkalmazásoknál) vagy higroszkópikus vizsgálatok elvégzése után, háromféle módon lehet ellenőrizni. Ez a három módszer alkalmas lehet az időszakos karbantartás szükségességének igazolására is.

 

Kovács Márk, Mohai Ágota Zsuzsanna Hangjelzők kiosztása – Hogyan függ az építőanyagok és szerkezetek hangcsillapítási tulajdonságaitól? – I.

A hangjelző eszközök mennyiségének és kiosztásának meghatározásakor elsősorban az OTSZ-ben és a TvMI-ben foglaltakat kell figyelembe venni. Ugyanakkor vizsgálni kell a fizikai törvényszerűségeknek, az építőanyagok hangcsillapító hatásainak a hangjelző eszközökre való befolyását. Mindezek hogyan hatnak a hangjelzők mennyiségére, illetve azok elhelyezésére?

 

Tűzoltás-műszaki mentés

Dr. Nóta József Új perspektívák a magasból- és mélyből mentő képességekben

Időszakonként történnek olyan magasból- és mélyből mentések, melyek megoldása a rendelkezésre álló technikai lehetőségek határait feszegeti. Ezen a területen az elmúlt évek innovációja, a hegymászósport és az ipari alpintechnika fejlesztései, új perspektívákat nyitnak meg.

 

Kitekintés

Szilcsanov Zoltán USA – Katasztrófa Felkészülés és Veszélyhelyzet Kezelés

Szerzőnk részt vett az Amerikai Egyesült Államokban egy Nemzetközi Vezetőképző Programon. A „Katasztrófa Felkészülés és Veszélyhelyzet Kezelés” témájú program alapján az amerikai katasztrófák elleni védekezés, beavatkozás és újjáépítés rendszeréről számol be.

 

Szabályozás

Veresné Rauscher Judit Menekülési terv – Ki készíti? Mikor? Hogyan?

A menekülési terv az egyre nagyobb és bonyolultabb térszerkezetű épületeinknél egy veszélyhelyzetben életmentő lehet. Hogyan lehet az információ mennyiségét és vizuális megjelenését könnyen értelmezhető, egységes megjelenésű formában kialakítani?

 

História

Veres György Húsz éves évforduló – Mi történt a WTC 3 épületével?

Az előző két részben az ikertornyok – WTC 1 és WTC 2 – összeomlásáról számoltunk be. Most az ezek összeomlásából származó törmelék miatt megsemmisülő WTC 3 katasztrófáját mutatja be szerzőnk. A vizsgálat során a Marriott Hotel személyzetével készített interjúkat alapvető információ forrásnak tekintették.

 

Fórum

Adorján Attila, Dr. Pimper László FER Tűzoltóság – Légzőműhely koncepció és megvalósítás

A tűzoltónak minden felszerelésével – különösen védőeszközeivel – kell készen állnia, hogy feladatában eredményes legyen, és mindeközben egészséges maradjon a saját, a családja és a mentendő sérültek érdekében is. Ennek szellemében valósult meg a FER Tűzoltóság Tiszaújvárosi laktanyájában üzemelő légzésvédelmi műhely.

 

Technika

Bodó László Kismotorfecskendő vagy nagynyomású oltóberendezés?

A kisebb tűzoltó járműveknél a méretek nagyban behatárolják a málházási lehetőségeket, így számos tényezőt érdemes megvizsgálni az optimális tűzoltási teljesítmény érdekében. Ilyen az oltóberendezés és a hozzá tartozó sugárcső meghatározása. Milyen megfontolások jöhetnek szóba a hordozó jármű műszaki paraméterei és a beavatkozási célok ismeretében?   

        

Osváth Ádám Rosenbauer ULF 6000/1000/1000 univerzális tűzoltó gépjármű

A Wanhua–BorsodChem ma Magyarország vezető vegyipari társasága. Az üzemben nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, a létesítményi tűzoltóság fejlesztésére. A 2019-ben átadott gépezetes tolólétra után idén júniusban vehette át a BorsodChem Létesítményi Tűzoltósága a legújabb és legmodernebb Rosenbauer ULF gépjárművet.

 

Polon 6000 komplex rendszer – HFR, oltásvezérlés, gázérzékelés, biztonságtechnika             

A POLON 6000 tűzjelző központ család kialakítását tekintve moduláris elosztott struktúrájú.  A központi elemek számos egységes méretű modulból építhetők fel, melyek különböző funkciókra lettek tervezve

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – előfizetési információk

Vissza

Ezt a hírt eddig 1045 látogató olvasta.