Híreink

Hogyan lesz a dugólétrából mentőállvány?

2021. október 12. 07:30

Néha az ismert dolgokra is új szemmel kell nézni. Szerzőnk, Kirov Attila, a KOK tanára megmutatja, hogy a közismert dugólétrát is lehet sokoldalúan felhasználni. Bemutatja, hogy a dugólétra tagok alkalmasak állványlétra, de még mélyből mentő állvány kialakításra is. Olyan egyszerű, hogy akár nekünk is eszükbe juthatott volna.


Dugólétra mint állványlétra

Sajnos a gyári adapter, amelynek segítségével a jelenleg rendszerben levő dugólétrából állványlétra alakítható ki, igen drága, a magyar tűzoltóságok közül csak kevés helyen rendelkeznek ezzel az eszközzel.

Ezért adapter híján célszerű a következő módszert használni: egy-egy dugólétra tagot a szélesebb, illetve a keskenyebb végével álló helyzetben szembefordítunk, a tagokat kb. 45º-ban „szétnyitjuk”, majd a normál módon (a talpán) álló tag felső végét becsúsztatjuk a fejjel lefelé álló létratag főtartói közé. Az így keletkezett állványt tömlőtartó kötéllel vagy az összecsúsztatáshoz legközelebbi fokoknál vagy a főtartók találkozásánál megkötjük. Ezt követően a „régi” dugólétrához hasonlóan biztosítjuk szétcsúszás ellen, szintén tömlőtartó kötéllel (a rajzzal ellentétben célszerű magasabban, az ötödik foknál kötni).

 

Dugólétra mint mélyből mentő állvány

Az állványlétra továbbgondolt alkalmazása azzal a céllal, hogy a gépjárműfecskendőkön megtalálható eszközökkel végre lehessen hajtani egy „profi” mélyből kimentést.

Az állványlétrára négy darab mászóövet kell rászíjazni, úgy, hogy a zárkapcsuk lesz a csiga. Ebből kettő álló, kettő pedig mozgócsigaként fog funkcionálni.

Két mászóövet a létraállvány főtartóinak találkozásához legközelebbi fokpárra kell csatolni, ezek zárkapcsai funkcionálnak majd állócsigaként.

A sérült kiemelése úgy lehet sikeres, ha a mentőállványt két létratag magasságúra építjük. Így viszont mindenképpen rögzíteni kell a szerkezetet oldalirányú eldőlés ellen. Ehhez két sugárcsőkötelet célszerű használni, melyeket fix ponthoz (pl. gépjárműfecskendő) szükséges kikötni.

Miután a munkagödörben a sérült személy BOARD hordágyra rögzítése megtörtént, a „mozgócsigaként” alkalmazott másik két zárkapcsot a BOARD megfelelő füleibe kell akasztani. A rögzítést mentőkötéllel végezzük, hasonlóan a hordágy leeresztésénél alkalmazott technikánál.

A mentőkötél befűzése után a sérültet két fő biztonságosan képes kihúzni az aknából (munkagödörből).

A csigasor befűzése a következőképpen történik: mentőkötél fix kikötése a létraállványhoz – le a „mozgócsigához” - fel az „állócsigához” -  le a „mozgócsigához” -  fel az „állócsigához” – le.

A sérült állapotától függően BOARD hordágy helyett lehet alkalmazni KED-mellényt, vagy az ismert mentőkötések valamelyikét is.

 

Kirov Attila tű. alez. szakcsoportvezető

KOK Tűzoltási és Mentési Szakcsoport

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1281 látogató olvasta.