Híreink

Kitekintő: a new york-i tűzoltóság mentősei

2020. június 03. 12:20

Tűzoltó szakmai szemmel érdekes lehet, hogy a világ egyik legnagyobb városának tűzoltósága hogyan működik. Egy ilyen hatalmas téma részletes feldolgozásából könyvet lehetne írni; így kitekintőnkben inkább egy különleges aspektusba pillantunk bele: a FDNY egy részlegébe, ahol nem tűzoltók dolgoznak, mégis a beérkező vészhívások nagy részéhez ők vonulnak ki.


Mentők a tűzoltóságon…

A New York-i Tűzoltó-parancsnokság (FDNY) a város öt történelmi városrészében lakó 8,3 millió ember biztonságáért felel. Tovább árnyalja a képet, hogy a New York agglomeráció (az ún. Greater New York) összesen – a számítás módszerétől függően – 20–23 millió embernek ad otthont, így a város mind lakosságszámban, mind népsűrűségben a világ élvonalába tartozik.

A new york-i rendszer sajátossága, hogy a tűzoltó-parancsnokság részeként működik az ún. EMS (Emergency Medical Services, vagyis sürgősségi egészségügyi szolgáltatások). Az EMS eredetileg egyfajta ernyőszervezetként jött létre a hetvenes években, akkor még a tűzoltóságtól függetlenül: a célja az volt, hogy a minden városi kórház által külön működtetett ambuláns szolgáltatásokat összefogja. Az EMS Ügynökség és az FDNY 1996. március 17-én lezajlott fúziójától kezdve a „mentősök” a tűzoltóság kötelékébe tartoznak, így a sürgősségi ellátás az FDNY égisze alatt működik (az ún. FDNY EMS Command alá tagozódva).

 

 

…a sűrűjében

Az egészségügyi parancsnokság leterheltségét jól jellemzi, hogy a vészhívásokra válaszoló mentők 70%-a innen érkezik (a maradék 30%-ot összesen 25 kórház a saját mentőseivel és mentőautóival adja, az eü. parancsnokság diszpécserének irányítása alatt). Ráadásul az FDNY statisztikái alapján ez a legsűrűbben riasztott részleg: az összes riasztás 49%-át az egészségügyi jellegű vészhelyzetek teszik ki.

Az Egyesült Államokban meglévő modellhez hasonlóan az FDNY EMS-en belül is az ún. paramedic (kb. mentőtiszt) és EMT (Emergency Medical Technicians, kb. sürgősségi egészségügyi szakember) végzettségű munkatársak teljesítenek szolgálatot. (A mentőtiszt kiképzési ideje kb. tízszer olyan hosszú, mint a 120–150 órában kiképzett sürgősségi eü. szakemberé.)

 

Zengjenek a szirénák

Akár tűzoltókról, akár mentősökről legyen szó, a sűrű városi környezet egyéb problémákat is szül. A rendkívül magas, nagyvárosi zajszennyezéshez az ikonikus new york-i szirénák is hozzájárulnak: a magas frekvenciás szirénahangok élesebbek, mint a sok európai nagyvárosban alkalmazott változatok. Éppen ezért egy-egy új tűzoltó laktanya létesítését néha komoly lakossági ellenállás előzi meg. Nem úgy tűnik, hogy mindez hamarosan megváltozhat, pedig az FDNY-től független Mount Sinai Kórház 2019-ben már sikerrel kísérletezett a szirénák gyártói útmutatók alapján történő átállításával.

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1207 látogató olvasta.