Híreink

A tűzvédelmi tervező és a tűzvédelmi szakember felelőssége

2019. szeptember 10. 11:19

Örök kérdés: hol húzódik a határ? Mikor, kinek, mekkora a felelőssége egy-egy ordító tűzvédelmi hiányosság létrejöttében? A határok esetről esetre vándorolnak, az azonban bizonyos, hogy a teljes tűzvédelmi szakma megítélése látja kárát. Ez más nézőpontból akár érdektelen is lehet, hisz nem vagyunk sokan! Ami miatt mégis nagyon fontos, hogy ezzel csökken a tűzvédelembe vetett bizalom és indokolatlan és megengedhetetlen veszélybe sodor embereket.


Ha a tervező eleve nem életszerű feltétekből indul ki és az egészet a használati tűzvédelmi szabályozást végző szakemberre hárítja, akkor lehetetlen helyzetbe hozza a használatot szabályozó tűzvédelmi szakembert. Például, ha az iskolai tornateremre azt írjuk ki a tervben, hogy ott csak tornázni lehet, akkor az évnyitó, évzáró, az iskolai buli, a szülői bál, a helyi rendezvény majd a réten lesz megtartva? Nyílván nem, de a menekülés, a füstelvezetés, stb. arra a 25 tornászra lesz tervezve. 

Máskor viszont a tervező a lehető legpontosabban jelzi a tervezési célt, s a használat hevében mégis figyelmen kívül hagyjuk. Ez hasonlóan káros, hisz a tűzvédelem negligálását jelzi a használók részéről. Ott valami nem működik az oktatásban, felvilágosításban, számonkérésben!

Ez utóbbira mutatunk egy képet.



Emeletes kerekes székek előkészítve?

 

Egyben arra buzdítva kollégáinkat, hogy küldjenek hasonló problémákat ábrázoló képeket. Közreadjuk, remélve, hogy ez is segít. A legjobb képeket beküldők között egy éves ingyenes Védelem előfizetést sorsolunk ki.

 

Címünk: szerkesztoseg@vedelem.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1066 látogató olvasta.