Híreink

Tűzgátló legördülő szerkezetek – egy kézben tervezéstől a szervizig

2019. május 30. 12:40

A tűzvédelem komoly projektalakító tényező, ez pedig komplex szemléletet és megoldásokat igényel. Nagy légterek, különleges dizájn, nagy üvegfelületek, nagy belső terek, kevesebb anyagból, minél rövidebb határidőben, speciális igényeket is kielégítve készüljenek a projektek. Ehhez a tervezés kezdetétől az üzemeltetésig kézben tartott tűzvédelem jelenti a biztonságot, ezért tervezőink házon belül választva tudják a leghatékonyabb termékszintű megoldásokat biztosítani.


Tűzszakaszolás – tűzgátló szerkezet

Az egyik kihívás a tűzszakaszolás. A nagy szabad felületen való átjárhatóság azonban komoly igény. A tűzszakasz határon beépített nyílászáró lehet nyíló ajtó, tolókapu, vagy legördülő szerkezet. A tervezőnek a tűzgátló nyílászárók kiválasztásánál több szempontot kell mérlegelnie. Általános elvárás, hogy a szerkezet legyen nagy és könnyű, s feleljen meg a tűzvédelmi követelményeknek. Legyen akár 20-30 m széles, akár 6 m magas és jelentsen minél kisebb súlyterhelést az épületszerkezetre.


Tűzálló függönykapu vízhűtéssel                                 8 m magas tűzálló függönykapu

 

A tűzgátló függönykapu megfelel ezeknek a követelményeknek. Szélessége korlátlan, a magassága pedig maximum 8 m lehet. Az alkalmazott üvegszálas szövet mindössze 640 g/m2 súlyú. Minősítése EW30 – EI120-ig terjed. Ha EI paraméter teljesítése is szükséges a tervező a függönykapu felületét hűtő megoldást is választhat.

Az alkalmazott vízhűtés lehet:

  1. integrált – amikor a tűzgátló szerkezet saját beépített vízhűtéssel van gyárilag felszerelve vezérlő központja és a beépített hőérzékelő, valamint a vízcsatlakozásra szolgáló vízszerelvény segítségével, önműködően működésbe lép.
  2. külső vízhűtés – amikor tűzgátló függönykapu vonalában az egyik, vagy mindkét oldalon szórófejek kerülnek kiépítésre. Ezek részei az épület beépített oltórendszerének (sprinkler, vízköd).

A vízigény minden esetben:

  • EI30 – EI60 tűzállóságnál 2,0 l/perc/m2;
  • EI90 – EI120 követelményeknél 8,82 l/perc/m2.

A kérdés ilyenkor: Hol építhető be? Bármilyen szokásos falszerkezetbe, de szendvicspanelnél megfelelő tűzvédelemmel méretezett és kialakított acél kiváltó szerkezetet alkalmazhat a tervező.  

 


Legördülő – mobil füstkötény                                      Elasztikus tűzgátló függönykapu, EI30 – EI120

 

Az üvegszálas anyag egy csőmotorral ellátott tengelyen van feltekerve, ami egy acéllemez burkolat mögött van, ez a felső tok. Ha integrált vízhűtéssel van kialakítva, akkor a vízhűtésre használt perforált acélcső is ebben a tokban kap helyet. A legördülést és a tűzgátlást segítve két oldalt vezetősínben fut a kapu. A szélességi méretek alapján a felső tok méretei 6 m -ig 200 x 200 mm, 6 méternél szélesebb függönykapunál 250 x 450 mm, vagy 450 x 250 mm.

Működését tekintve ez az egyik legegyszerűbb és legbiztonságosabb tűzgátló szerkezet, mivel a legördüléséhez, vagyis a tűzeseti záráshoz, nincs szükség semmilyen energiára – önműködően a saját súlyánál fogva záródik. Tápfeszültsége 230V, ez a nyitáshoz szükséges, amit a vezérlő központ 24V-á alakít, mivel a csőmotor 24V-os működtetésű.

Mivel a tűzszakasz (füstszakasz) határon beépített tűzgátló nyílászáró önműködő záródását kell biztosítani vész esetén, ezért a szerkezetet az épület tűzjelző rendszerével kell vezérelni. E követelmény biztosítása érdekében a tűzgátló függönykapu vezérlését össze kell kötni a tűzjelző rendszerrel.

 

Vízhűtés nélkül – elasztikus függönykapu

Az épületek egy részénél nem tudunk minden esetben megfelelő mennyiségű vizet biztosítani. Az ilyen esetekre a megoldás az elasztikus tűzgátló függönykapu.

Kialakítása és a szerkezete nagyon hasonló a vízhűtéses tűzgátló függönykapuhoz. Lényeges különbség, hogy

  1. az üvegszálas anyag vastagabb és rugalmas-elasztikus fémszálakkal erősített, valamint
  2. nem egy, hanem két külön tengelyből áll. Mintha két külön függönykapu lenne egymás mögött, egymástól 60 cm távolságban.

Minősítésük alapján ezek a tűzgátló függönykapuk akár 20 m széles és 10 m magas nyílásba is alkalmazhatóak EI30 – EI120 tűzálósági határértékeknél. 230V vagy 24 V elektromotorral működnek. A súlyuk 4,6 kg/m2.

A kapu alapesetben nyitott pozícióban van és a tűzjelző jelére, elektromos energia nélkül, gravitációs úton legördül.

A generál tűzvédelem esetünkben az épületek tervezésétől az építészeti tűzvédelem eszközein át az oltórendszerekig és azon túl az oktatásig, karbantartásig, szervizig tart. Egy kézben, felelősséggel. Tervezés – beépítés – üzemeltetés!

 

Djeska Endre üzletág vezető
Ventor Tűzvédelmi Kft.,
Szentendre
Telefon: 0036 30 584 3421
Email: djeska@ventor.hu
www.ventor.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 273 látogató olvasta.