Híreink

Az EU tűzoltó flottát hozott létre az erdőtüzes időszakra készülve

2019. május 27. 09:04

A közelgő nyár erdőtüzeinek kockázataira való felkészülés jegyében az Európai Bizottság létrehozta az Európai Unió hét tűzoltó repülőgépből és hat helikopterből álló első flottáját, az ún. rescEU flottát – közölte Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos kedden.


A tájékoztatás szerint a kezdeti átmeneti időszakban hét tűzoltó repülőgép és hat helikopter alkotja majd az uniós flottát, amelyeket a részt vevő országokkal együttműködve a következő hetekben további eszközök követhetnek.

Hrisztosz Sztilianidesz elmondta: olyan öt uniós tagállam bocsátotta repülőgépeit és helikoptereit a 2019-es átmeneti flotta rendelkezésére, amelyekben gyakran fordultak elő erdőtüzek az elmúlt években. Az induló eszközök között van két-két repülőgép Horvátországból, Olaszországból, Spanyolországból, egy Franciaországból és hat helikopter Svédországból.


A spanyol Bombardier 415 (korábbi típusnevén Canadair CL-415), nyitott alsó zsilipekkel (fotó: Wikimedie Commons)

 


Az olasz Bomardier 415 akcióban (fotó: Wikimedie Commons)

 

Az uniós úgynevezett rescEU flotta létrehozása mellett az Európai Bizottság megerősítette a nyomon követési és koordinációs képességeit az erdőtüzek által érintett időszakra való felkészülés jegyében. A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy az unió Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központját (ERCC), amely a nap 24 órájában és a hét minden napján rendelkezésre áll, egy tagállami szakértőkből álló, erdőtüzekre szakosodott támogató csapattal fogják bővíteni nyáron. Szükség esetén az EU Kopernikusz műholdas rendszerét fogják használni az erdőtüzek okozta vészhelyzetek feltérképezésére.

Az elmúlt években Európa súlyos természeti és ember okozta katasztrófák helyszíne volt: erdőtüzek, árvizek, viharok és földrengések pusztítottak, amelyekben 2018 folyamán több mint száz ember vesztette életét.

 


Egy közelmúltban végzett égetési gyakorlat tűz előtti, alatti és utáni állapota a Sentinel és Landsat műholdak felvételein. (ESA / Európai Űrügynökség)

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 435 látogató olvasta.