Híreink

Mit tud? - Az önkénteseknek szánt Heros-Mahindra GOA gyorsbeavatkozó

2019. május 14. 08:58

Május 9-én a BM OKF-on csapatpróbára öt darab Heros-Mahindra GOA gyorsbeavatkozót adtak át öt egyesületnek. 2015-ben kérték fel a BM Heros Zrt.-t egy olyan tűzoltó gépjármű kialakítására, amely alkalmas lehet az önkéntes tűzoltó egyesületek feladatainak ellátására. Az akkor született jármű továbbfejlesztésének eredményeként egy teherbírásban, málházható térfogatban is új jármű született. A jármű fő jellemzőit mutatjuk be.


B-s jogosítvány, összkerékhajtás

Az önkéntes tűzoltóságok feladatai jellemzően a kisebb tűzesetek, káresemények során önálló beavatkozás, nagyobb káreseteknél az oltás megkezdése, a tűz megfékezése a hivatásos állomány megérkezéséig, részvétel az utómunkálatokban. Közvetlen helyismeretük biztosítékot jelent a beavatkozás lehető leggyorsabb megkezdéséhez. Ehhez olyan beavatkozó eszközre van szükség, ami alkalmas a feladatokhoz és költséghatékonyságával elérhető, hogy az Önkéntes tűzoltóságok részére széles körben biztosítható legyen. A másik két szempont:

  • B kategórájú jogosítvánnyal vezethető legyen, ezért elengedhetetlen feltétel volt, hogy a jármű megengedett össztömege 3500 kg alatt maradjon amellett,
  • terepi viszonyokra megfelelő, azaz összkerék hajtású legyen.

A BM Heros szakemberei 2017 tavaszán megkezdték egy továbbfejlesztett konstrukció kidolgozását, majd szakmai egyeztetésekre került sor a BM OKF, a Magyar Tűzoltó Szövetség, a BM OKF Műszaki Tanácsadó Testület és a BM Heros Zrt. szakemberei részvételével.

Az alapkoncepció szerint a hordozójárműként kiválasztott Mahindra GOA, terepjáró gépjármű platóját leszereltük és így tulajdonképpen egy járóképes alvázként használtuk fel. Ez az átalakítás azt a célt szolgálta, hogy egy méreteit tekintve nagyobb, de kisebb tömegű könnyű alumínium felépítmény épülhessen rá. A számított felépítményezett járműtömeg ismeretében javaslat készült a málházandó felszerelések összetételére két változatban. Az egyikben a tűzoltástechnika központi egységét magasnyomású oltóberendezés, a másikban normálnyomású kismotorfecskendő képezi. A tűzoltástechnikai kialakítást tekintve a szélesebb körű alkalmazhatósága miatt a kismotorfecskendővel szerelt változat kapott támogatást.

 

Négyfős gyorsbeavatkozó

Az eredetileg 5 személyes jármű 4 fő (fél raj) szállítására lett alkalmassá téve a hátsó középső ülőhely megszüntetésével, ahol egy univerzális rögzítési pontokkal szerelt tartólemezen a kézilámpák, kézi EDR rádiók és töltőik kerülnek rögzítésre.

A súlycsökkentés érdekében, összhangban a beavatkozó ÖTE-k számára előírt málhalistával, a légzőkészülékek száma két készlet lett.

A beépített Rosenbauer Otter kismotorfecskendő egy normál nyomású sugár kiszolgálására alkalmas. Azonnali oltóvíz utánpótlás hiányában a sugárba épített „B” és „C” tömlők nagyrészt felvennék a víztartály rendelkezésre álló (400 liter) oltóvizét. Ilyen helyzetekkel számolva került beépítésre a jármű hátsó részébe egy előszerelt, 30 méter hosszú „D” méretű tömlővel és AWG Turbo Spritze 2130 kombinált sugárcsővel szerelt gyorsbeavatkozó dob, amely szükség esetén meghosszabbítható a málházott 3 db „D” nyomótömlővel. Ezzel lehetőség nyílik a kiérkező egységnek azonnali oltást indítani és 2-8 perc közötti folyamatos működést biztosítani (a sugárcső folyadék szállítása 6 bar mellett 40-130 l/perc, lövőtávolsága kötött sugár esetén 15-27 m, szórt sugár esetén 5-7 m) a tartályról.

Az első sugár szerelés eszközeit 3db „B” tömlő, osztó, 2 db „C” tömlő, és Rosenbauer RB101 sugárcső képezik, ami lehetőséget biztosít folyamatos oltóvíz utánpótlás esetén egy normál sugár szerelésére és működtetésére.

A felszívásos táplálás alkalmazása nagyon ritka, ezért a súlycsökkentés érdekében a szívótömlők nem lettek málházva.

 

Főbb műszaki adatok

Alapjármű: Mahindra GOA,

Szállítható személyek: 4

Méretek

  • Hosszúság: 5360 mm
  • Szélesség: 1820 mm
  • Magasság: 2200 mm
  • Megengedett össztömeg: 3450 kg
  • Legnagyobb sebesség:140 km/ó

Motor: 4 hengeres, soros dízel (Common Rail), 2179 cm3, 88 kW 

Sebességváltó: mechanikus

Víztartály: térfogata 400 liter, anyag PP-kopolimer.

 

Felépítmény

A külső borítás 2 mm vastag, pirosra fényezett alumínium lemezekből, míg a belső részek – málhatér falak, polcok – 2 és 3 mm vastag élhajlított alumínium lemezekből állnak. A tető 2 mm vastag cseppmintás alumíniumlemez borítással készül. A lemezek csavar-, illetve ragasztott kötéssel vannak rögzítve. Az illesztések közötti vízhatlanságot rugalmas fuga szolgálja. A felépítmény oldalanként egy-egy alumínium redőnnyel zárható málhatérrel rendelkezik.

Hátul kerül elhelyezésre a 400 literes polipropilén víztartály és egy kihúzható keretre szerelt Rosenbauer Otter hordozható szivattyú.

 

Rosenbauer Otter hordozható szivattyú

  • Motor: Briggs & Stratton  négyütemű benzinmotor, 13kW, elektromos indítás
  • Szivattyú: 1 lépcsős, eloxált könnyűfém
  • Szállítási teljesítmény 3 m-es szívómélységnél: 500l/perc/6 bar, 800 l/perc/5 bar
  • Szívóoldali csatlakozás:  B-75 Storz
  • Nyomóoldali csatlakozás: B-75 Storz
  • Légtelenítés: manuális
  • Méretek: 510 x 560 x 630 mm
  • Tömeg (üzemkészen): 66 kg

 

Megkülönböztető hang- és fényjelzések, világítás

A megkülönböztető fényjelzések közül egy 12 V-os fényhíd fixen szerelve helyezkedik el a gépjárműfülke tetején. A homlokfalon két darab, a felépítmény hátfalán négy darab kék villogó LED-es megkülönböztető jelzés kerül felszerelésre. A megkülönböztető hangjelzés a fényhídba integráltan szerelt, mely egyben a kihangosító szerepét is szolgálja, ennek teljesítménye 100 W.

A málhaterek a redőnyök nyitásával automatikusan kapcsoló LED-es megvilágítással rendelkeznek. A munkatér megvilágítást a homlokfalra szerelt, állítható irányú LED reflektorok, és a hátfalajtóra szerelt LED modul biztosítja.

 

Málhafelszerelések

A nyomóoldali felszerelések és légzésvédelmi eszközök mellett korlátozott mennyiségben kézi műszaki mentő eszközök, kéziszerszámok, világító és jelző eszközök és teleszkópos létra lettek málházva.

 

Nagy Gábor fejlesztési vezető
BM Heros Zrt., Budapest

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1739 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: