Híreink

Oltási hatékonyság – kis eszközökkel a Hesztia bemutatóján

2018. október 10. 08:46

Nem kell mindig hatalmas méretekben gondolkodni, ha gyorsan és hatékonyan akarunk beavatkozni. A jól megválasztott felszerelések rendkívüli eredményekre képesek, különösen fontos ez az önkéntesek esetében. Mire képes egy kismotorfecskendő a hozzá választott sugárcsövekkel? Erre mutatott példát az MTSZ szakmai napján a Hesztia Kft. látványos bemutatója.


Az új generációs Rosenbauer FOX S típusú kismotorfecskendő szolgált tűzoltó szivattyúként a vizes-habos bemutató végrehajtásához. Ezt a kismotorfecskendőt egy 599 cm3-es, 29 kW teljesítményű motor hajtja, amely 2 bar nyomáson 2000, 8 bar nyomáson 1200 l/p teljesítményre képes 3 méteres szívómagasságnál.

A kmf rövid ismertetése után a róla szerelt alapvezeték osztójáról táplálták meg – egy Kindswater Z2R típusú habbekeverő egységen keresztül – a habgenerátor üzemmódban működő Rosenbauer FANERGY V16 szellőztető ventilátort. A megfelelő oldat előállításához 3% bekeverési arányban Dr. Sthamer gyakorló habképző anyagot használtak. A várt eredmény pedig nem maradt el, néhány másodperc alatt több tíz köbméternyi léghab árasztotta el a bemutató helyszínét, mutatva, hogy egy alagsori, mélygarázs vagy pincetűz esetén egy fél raj is rendkívül hatékonyan képes a tüzet eloltani.

Az alapvezeték másik „C” ágáról egy professzionális Rosenbauer PRO JET sugárcsövet működtettek, melynek különlegessége, hogy egy időben képes előállítani kötött és porlasztott sugarat, így téve lehetővé, hogy vízköd védelem mellett lehessen megközelíteni, illetve oltani egy tűzeset során.

A gyakorlati bemutató végén pedig még megszereltek egy kis keresztmetszetű D-25 oltósugarat, melyhez a Rosenbauer SELECT FLOW RB 99 típusú „D” sugárcsövet használtak. Ezen sugárcső már egészen csekély, 17 liter/perc vízszállítási teljesítménytől – 30, vagy 80 liter/perc teljesítmény fokozatokon keresztül – egészen 130 liter/perc teljesítmény között szabályozható, könnyedén igazodva így a szükséges oltóvíz intenzitáshoz. Bizonyítva, hogy a hatékonysághoz nem óriási vízmennyiségre, hanem jól porlasztott oltósugárra van szükség, s ezzel a vízkárok is elkerülhetők.

A bemutató végén a résztvevők közelebbről is megtekinthették az alkalmazott eszközöket, és a gyakorlat során felmerült kérdések is megválaszolásra kerültek.

Tulok Antal
területi értékesítési menedzser
HESZTIA Kft.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1684 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: