Híreink

Allison sebességváltók a pécsi buszcsere programban

2015. május 21.

Buszcsere program keretében újítják meg Pécs közösségi közlekedési eszközparkját 2013 óta, s az újonnan vásárolt, Allison automata sebességváltóval szerelt Credo buszok üzemanyag-felhasználás és megbízhatóság tekintetében is bizonyítottak. A Szentgotthárdon gyártott váltókat tűzoltó gépjárművekbe is beszerelik. Az üzemeltetési költségek lehetnek figyelemre méltóak.


Pécsen nemrégiben elkerülhetetlenné vált a közösségi közlekedést ellátó autóbuszpark rekonstrukciója. A város buszcsere programot hirdetett meg, melynek keretében a városi buszokat üzemeltető Tüke Busz Zrt három hullámban összesen 35 új autóbuszt állított forgalomba. Ezeket egy kivételével Allison típusú automata sebességváltóval szerelték fel.

Az adatok, melyeket a Tüke Busz Zrt. a flotta működésének értékelésére végzett felmérések során gyűjtött, meggyőzőek. 2013 első negyedévében az utazók még mintegy 7700 kieső járatot voltak kénytelenek elviselni az elavult buszok különféle meghibásodásai miatt. Az új járművek beállásával a kieső járatok száma a harmadik negyedévre 98,8 százalékkal csökkent. A járművek futásteljesítménye is meggyőző: már 2013 szeptemberében – alig fél évvel az új buszok beállása után - mintegy másfélszer több kilométert teljesítettek, mint a rangsorban utánuk következő típus. Mindeközben az átlagos üzemanyag-felhasználás 100 km-re vetítve 13-30,7% közötti mértében csökkent a szóló buszok esetében, a csuklósoknál pedig több mint 6%-kal. 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1751 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: