Elismerések fajtái


Szent Flórián Érdemjel

Szent Flórián Érdemjel
 
A Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény 7. §-a (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a belügyminiszter a 6/ 2001. (IV. 13.) BM rendeletben rendelkezik többek között a Szent Flórián érdemjel alapításáról.
 
 
6. § A hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok, továbbá a köztestületi önkéntes és létesítményi tűzoltóságok, valamint a tűzoltó egyesületek állományában dolgozó, munkájukat huzamos időn keresztül kiválóan végző, a közösség elé példaképül állítható személyek elismerésére
„Szent Flórián érdemjel”
kitüntető címet alapítok. Az érdemjel évente összesen 15 fő részére adományozható. Az érdemjel leírását és viselésének rendjét e rendelet 5. számú melléklete tartalmazza.
 
8. § (1) Valamennyi érdemjel kitüntető cím odaítéléséről a BM szervek vezetőinek, hivatásos önkormányzati, köztestületi önkéntes, létesítményi tűzoltóság és tűzoltó egyesületek állományában dolgozók esetében e szervek vezetőinek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság útján tett javaslata alapján a belügyminiszter dönt.
(2) Valamennyi érdemjel kitüntető cím adományozásának feltétele az 1. § a) és b) pontja, valamint a hivatásos önkormányzati tűzoltók esetében legalább 10 éves BM, közszolgálati, illetve önkormányzati foglalkoztatási jogviszony megléte, melytől a belügyminiszter kivételes esetekben eltérhet.