Híreink

Mire jó a gyapotos panel? – Mikor, mit használjunk?

2020. június 29. 07:30

Az előző cikkünkben az oldalfalak, illetve az álmennyezeti megoldások számára alkalmas paneleket vettük sorra. Szerzőnk bemutatta látszó és a rejtett kivitel közötti különbségek tűzvédelmi vonatkozásait. Megmutatta a Kingspan IPN és QuadCore® habos, éghető hőszigeteléssel rendelkező termékei közti alkalmazástechnikai és tűzvédelmi minősítési különbségeket. Most az ásványgyapotos termékek kerülnek sorra.


Mire jó a gyapotos panel? Hol alkalmazzuk?

Lényegében arra, amire a többi típus. A hőszigetelt panelekben alkalmazott nagysűrűségű ásványgyapot kitöltés két nagy előnye – nem meglepő módon – a tűzvédelem és az akusztika. (Közben a habok fejlődése is bámulatos, gondoljunk a csak a Kingspan QuadCore® habos paneljének éghetőségi tulajdonságaira.) A nem éghető ásványgyapot panelekkel ugyanis nagyobb tűzállósági határértékeket lehet elérni, mint habos hőszigetelésűvel, jellemzően 30 - 240 perc közöttit.

Ebből következik, hogy ahol elegendő a legfeljebb 30 perces tűzállóság, ott a PIR habos panelek megfelelő alternatívát tudnak nyújtani, hiszen az egyéb előnyei (hőtechnika, statika, alkalmazástechnika, páratechnika stb.) mellettük szólnak.

Ma már, egy épület burkolatának kialakítása során, a környezettudatossági és energiatakarékossági igények miatt, kombinált megoldásokat kell alkalmazni annak érdekében, hogy az összetett elvárásokat kompromisszumok nélkül lehessen teljesíteni. Szerencsére a modern anyagtechnológiák ezt lehetővé is teszik.

Éppen ezért a tűvédelmi szabályoknak és előírásoknak megfelelő termék kiválasztásakor érdemes figyelembe venni más tervezői szakágak elvárásait is, mert az a jó választás, amely hosszú távon és egyidejűleg biztosítja az épületet használók kényelmét és biztonságát is.

 

Akkor most kell a gyapotos panel?

Igen, kell, de szakszerű módon kiválasztva. A Kingspan az ásványgyapotos termékei körében az elmúlt években komoly fejlesztéseket hajtott végre, szorosan együttműködve a hőszigetelést beszállító szakcégekkel. Többek között emiatt kapta a Kingspan panelekben alkalmazott ásványgyapot hőszigetelés a K-Roc® elnevezést.

 

Mi az a Kingspan K-Roc®?

Aki ma azt mondja, hogy a kőzetgyapot panelje mindenre jó, attól nagyon gyanakodnunk kell. Ahogy említettem az egyre komolyabb és komplexebb műszaki követelményeknek ma már nem lehet egyetlen termékkel megfelelni. Szükség van a speciális igényeknek megfelelő hőszigetelés alkalmazására.

 

Erre találták ki a kódokat?

Igen! Az autógyártók mintájára a panelek esetében is lehetséges, hogy az adott termék a különböző igényekhez illő specifikációval készül. Általában ez a termék minősítéséhez is új vizsgálatokat igényel, így pontosabban is meg kell határozni, hogy milyen termékről van szó. Ezért a Kingspan az azonos termékkóddal rendelkező gyapotos paneljeit további kiegészítő kódokkal is ellátja. Amint említettem a hőszigetelőképesség és a tűzállóság párban jár egymással, így ezek határozzák meg a kódokat.

  • Ha kifejezetten jó hőszigetelőképesség az elvárás, egy átlagosnak vehető tűzállósági igénnyel kombinálva, akkor a C vagy Y jelű termékeket érdemes választani (pl. RF-C vagy RH-Y) Ennek jó példája a homlokzati tűzterjedés, ahol 45perc fölé nem megy fel a követelmény, viszont a jó hőszigetelő képesség legalább akkora prioritást élvez.
  • 60 perc feletti tűzállósági követelményekhez a legalkalmasabb, tűzvédelmi szempontból „feltuningolt” termékek az F illetve M kiegészítő kódot kapták (pl. RF-F, vagy RB-M). Bár ezeknek a paneleknek a hőszigetelő képessége gyengébb, tűzállósága viszont akár az EI240 értéket is elérheti.

 

 

Ezeknél a paneleknél is van látszó és rejtett rögzítésű?

Igen! A K-Roc® ásványgyapottal készülő falpanelek között ugyanúgy van látszó és a rejtett rögzítésű kivitel is.

 

Látszó rögzítéssel készülő Kingspan K-Roc® falpanelek 

1. FR típus

Kis csapos fémlemez csatlakozás, egyenes habillesztés. 60-150mm közötti panelvastagságban gyártható. Erőssége ennek a típusnak, hogy már 100mm-es vastagságtól elérhető vele az EI120 tűzállóság. Mindezekhez gyapotos panel mércével mérve átlagos hőszigetelő képesség tartozik.

 Látszó rögzítés RF típusú panel

 

2. RF típus

Kis csapos fémlemez csatlakozás, egyenes habillesztés. 60-200mm közötti panelvastagságban gyártható.

  • Az RF-C változat javított hőszigetelő képességgel rendelkezik, így akár 175mm-es vastagsággal elérhető vele a jelenlegi energetikai követelmények szerinti 0,24W/m2K U-érték. (Ezért is gyakori termék hőszigetelt homlokzatok esetén) Tűzállóság tekintetében, ezzel a vastagsággal akár az EI180 is teljesíthető, de orientációtól és az alkalmazott fesztávtól függően vannak korlátai.
  • Az RF-F változat esetén az elvárt 0,24W/m2K U-értékez legalább 200-as vastagságra van szükség. A 2021-től érvényes energetikai szigorításokat tekintetbe véve ez hatalmas kihívás. Viszont könnyedén veszi a tűzvédelmi akadályokat, és akár EI240 értéket is teljesít, külső homlokzatok és válaszfalak esetén egyaránt. Vékonyabb kivitelben az EI90-EI120-as követelmény is megoldható vele.

 

3. RB típus

Kis csapos fémlemez csatlakozás, egyenes habillesztés. 60-200mm közötti panelvastagságban gyártható. Ez a termék Magyarországon készül, és hamarosan a piacon is megjelenik.

  • Az RB-M változat a jobb hőszigetelőképességet célozza meg, hasonlóan az RF-C típushoz. (Miért nem hívjuk ezt is RF-nek? Mert minősítési szempontból sajnos akkora az eltérés a gyári illesztésben, hogy külön minősítést igényel.)
  • Az RB-Y változat a jobb tűzállóságra „gyúr rá”. A panel már 100mm-es vastagság esetén elég komoly, akár EI180 tűzállósággal is bír.


RB panel

 

Rejtett rögzítéssel készülő Kingspan K-Roc® falpanelek


Rejtett rögzítés RH típusú panel

 

1. FH típus

Nagy külső átlapoló fül, mely eltakarja a rögzítést. 60-150mm közötti panelvastagságban gyártható. A típus jellemzője a szép esztétikai megjelenés, ezért elsősorban külső homlokzati megoldásként alkalmazható. Tűzállósági szempontból a rejtett csatlakozás kisebb tűzzel szembeni ellenállása miatt maximum EI60-as tűzállósági határértékkel rendelkezik.

2. RH típus

Nagy külső átlapoló fül, mely eltakarja a rögzítést. 60-200mm közötti panelvastagságban kapható.

  • Az RH-C változat javított hőszigetelő képességgel rendelkezik, így akár 175mm-es vastagsággal elérhető vele a jelenlegi energetikai követelmények szerinti 0,24W/m2K U-érték. Tűzállóságban, hasonlóan az FH típushoz, az EI60 teljesíthető vele. Válaszfalként történő alkalmazása erősen korlátozott.
  • Az RH-Y változat esetén az elvárt 0,24W/m2K U-értékez legalább 200-as vastagságra van szükség. A panel tűzállósági szempontból akár EI120 követelményszint mellett is alkalmazható.

 

Álmennyezetek K-Roc® hőszigeteléssel – Mit tudnak?

A tűzgátló álmennyezeteknél az előző cikkben leírt EI (a<-b) minősítésre van szükség, mely kifejezetten az ilyen típusú tűzzel szembeni viselkedést tanúsítja. Ezért – bár sokan úgy vélik – nem alkalmas egy oldalfalként minősített panel automatikusan tűzvédő álmennyezetként történő beépítésre. Már csak azért sem, mert az álmennyezetként történő alkalmazás esetén a rögzítőelemeknek kifejezetten nagy szerep jut. Ezeknek kell megtartani adott időig a panelt.

Az ilyen célra alkalmas minősített Kingspan termék az FR típus. A panel minimum 100mm-es vastagságban, maximum EI60 (a<-b) értéket teljesít. Ami még fontos és a beépítés feltétele is,

  1. az az alkalmazott fesztáv,
  2. a tűzzel egyidejű terhelés, és
  3. a rögzítésre használt csavarok hármas kombinációja.

 

Amikor a zajos tetszés elmarad – Akusztika!

Külön „kasztot” képez a magas akusztikai elvárásoknak megfelelő, egyik oldalán perforált lemezzel ellátott termékünk, amely az AF termék névvel is jelzi, hogy speciális igényeket hivatott teljesíteni. A perforációnak egyebek mellett megvannak a megfelelő tűzállósági hátrányai is, jellemzően alacsonyabb értékekkel és korlátozott beépítési lehetőségekkel, ezért ilyen esetben mérlegelni kell, hogy - akusztikus mérnökök kérem, ne kövezzenek meg - azért a pár decibelért érdemes-e tűzvédelmi akadályokat gördíteni a megfelelő tűzvédelmi megoldás útjába. Jó hír, hogy a legutóbbi komoly fejlesztéseknek köszönhetően ennél a terméknél már az EI30 is elérhető, de csak a nem perforált oldal felől.

 

Summa summarum

A K-Roc® ásványgyapot kitöltésű oldalfali szendvicspanelek esetében a különböző műszaki igényeknek megfelelő termék biztosításához eltérő specifikációra van szükség. Ennek következtében az adott termék – bár kívülről ugyanúgy néz ki – eltérő tűzvédelmi tulajdonságokkal rendelkezhet. A tervező hivatott eldönteni, hogy az összetett elvárásokhoz melyik termék illeszthető a legpontosabban. A rejtett és látszó csomóponti kialakítás szempontjából egyértelműen a látszó rögzítésű kivitel felel meg az összes tűzvédelmi elvárásnak, legyen szó külső homlokzatról, válaszfalról, vagy tűzgátló álmennyezetről.

 

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1570 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: