Híreink

Közigazgatási perek tűzvédelmi ügyekben - határidők szorításában

2008. szeptember 08.

Az elmúlt március 24-én kiadott 79/2007 kormányrendelet visszaállította a tűzoltóságokat korábbi tűzvédelmi hatósági jogállásaikba, ugyanakkor e hatóságok döntése ellen bírósági felülvizsgálattal lehet élni. Mind a hatóságokat, mind pedig a döntésben érintetteket határidők kötik. A hatóságokat a jogszabályok sokkal szigorúbbakkal kívánják kordában tartani. Melyek ezek?


A tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről és a tűzvédelmi hatósági tevékenység részletes szabályairól szóló 79/2007. (IV. 24.) Korm. rendelet értelmében - néhány kivételtől eltekintve –
  1. az illetékes hivatásos önkormányzati tűzoltóság lett az első fokú tűzvédelmi hatóság,
  2. másodfokú tűzvédelmi hatóságként pedig a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója, a főváros területén az OKF jár el.
 
Az említett jogszabályi változásra – tekintettel arra, hogy a közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálattal történő megtámadása a kötelezett joga – ezekben az ügyekben a tűzvédelmi hatóságok döntései ellen lépnek fel a bíróságoknál.
 
Az érintett hatóságoknak ez esetben rendkívül körültekintően kell eljárni, mivel a Polgári Perrendtartásnak a közigazgatási perekről szóló XX. fejezete rendkívül szigorú határidőket ír elő.
 
Melyek ezek a határidők, amelyek betartására kötelezettek a hatóságok?
 
A bírósági felülvizsgálat azzal indul, hogy a közigazgatási per megindítására jogosult a keresetlevelet az elsőfokú közigazgatási határozatot hozó szervnél (tűzoltóság), a felülvizsgálni kért határozat közlésétől számított 30 napon belül, általában 3 eredeti példányban benyújtja.
 
Ha elsőfokú határozatról szóló keresetről van szó, azt a tűzoltóság 15 napon belül – a keresetlevélben foglaltakra vonatkozó nyilatkozatával együtt – továbbítania kell az eljáró bírósághoz.
 
Másodfokú határozat esetén a tűzoltóságnak a keresetlevelet (az összes eredeti példányt) az ügy irataival együtt 5 napon belül fel kell terjesztenie a másodfokú közigazgatási határozatot hozó szervhez, vagyis az érintett Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, amely azokat - a keresetlevélben foglaltakra vonatkozó nyilatkozatával együtt - 15 napon belül továbbítja a bírósághoz.
 
A határidő be nem tartása eljárási hibát eredményez!
 
Rövidíti az időt, hogy az Igazgatóságok jogi képviseletét az OKF Jogi és Jogi Képviseleti Főosztálya látja el, ezért a 15 napos határidő alatt felküldik az eredeti iratokat, valamint a jogi képviseletre történő felkérést az OKF-re, majd a OKF Jogi Főosztálya küldi tovább az eredeti kereseteket, az iratokat, az érdemi nyilatkozatot és az Igazgatóság meghatalmazását a bíróságra.
A jogi képviseletre akkor van lehetősége az OKF Jogi Főosztályának, ha az Igazgatóság meghatalmazást ad a megfelelő ügyintézőnek az Igazgatóság bíróság előtti képviseletére.
 
A végrehajtás felfüggesztése
Kicsit más a helyzet, még rövidebb a határidő, ha a keresetlevél a végrehajtás felfüggesztésére irányuló kérelmet is tartalmaz.
 
Ilyen esetben a keresetlevelet és az ügy iratait a tűzoltóságnak 3 napon belül fel kell terjesztenie az Igazgatóságra, amely azt 8 napon belül továbbítja a bírósághoz. Ezért aztán a végrehajtás felfüggesztésére irányuló kérelmet a tűzoltóságoknak és az Igazgatóságoknak is figyelni kell a határidők betartása miatt.
 
A jogszabályok a hatóságokat kemény időkeretek közé szorították, míg az érintetnek 30 napja van, a hatóságnak 15 illetve 8 napja. A másodfokon eljáró hatóságnál ezt még tetézi, hogy az elsőfoknak 5, illetve 3 napja van a továbbküldésre, így marad 10 illetve 5 napja és ebbe bele kell férnie a sajár nyilatkozat megfogalmazásának és az OKF Jogi Főosztályra való felküldésnek, úgyhogy ott még legyen idő érdemben reagálni a keresetre is.
Bízzanak a fürge postában.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2852 látogató olvasta.