Híreink

Nekünk mindegy? - Változások a csarnoképületek természetes hő- és füstelvezetésében az új OTSZ alapján

2008. szeptember 22.

Az új OTSZ 11+1 változást tartalmaz a csarnoképületek természetes hő- és füstelvezető rendszereire. Nézzük, melyek ezek a változások, és ezek hogyan érintik a tervezőket, forgalmazókat, telepítőket / karbantartókat, üzemeltetőket és persze a hatóságot.


Nagy Katalin
Nekünk mindegy? – Változások a csarnoképületek természetes hő- és füstelvezetésében az új OTSZ alapján
Az új OTSZ 11+1 változást tartalmaz a csarnoképületek természetes hő- és füstelvezető rendszereire. Nézzük, melyek ezek a változások, és ezek hogyan érintik a tervezőket, forgalmazókat, telepítőket / karbantartókat, üzemeltetőket és persze a hatóságot.
Mi változott?
1.      Hő- és füstelvezető berendezéseket eddig is el kellett helyezni egylégterű csarnokokban és olyan épületek legfelső szintjén, ahol a mennyezet egyúttal tetőfödém vagy fedélhéjazat, de ez most már 800 m2-es alapterülettől és 3,6 m-es számítási belmagasságtól kötelező.
Az 1.600 m2-es füstszakasz határ eddig legtöbbször alsó és felső határ is volt egyben. Kisebb alapterület esetén a szakhatóság csak ritkán tette kötelezővé hő- és füstelvezetők beépítését.
2.      A füstszakasz eddigi legnagyobb, 1.600 m2-es területe max. 2.000 m2- re növelhető abban az esetben, ha a hő- és füstelvezető berendezések adott füstszakaszra előírt geometriai felületét minden megkezdett 100 m2-ként 10 %-os arányban növeljük. A füstszakasz oldal hossza azonban továbbra sem haladhatja meg a 60 m-t.
Ezzel a lehetőséggel nagy csarnokok füstszakaszainak optimalizálása érhető el. Célszerű közel 1.600 m2-es szakaszokra „darabolni” a csarnokot és a maradékot valamelyik szakaszhoz hozzáilleszteni. Így sem a füstelvezetés hatékonyságának csökkenése, sem a költséghatékonyság romlása, sem pedig az eltérési engedélyek megszaporodása nem fenyegeti a beruházás szereplőit.
3.      Az M1, M2, M3-as méretezési táblázatban található értékeket 800 m2-től 1.600 m2-ig kell használni. A méretezési táblázat értékeit az alapterület csökkentésével arányosan csökkenteni nem szabad. Vagyis az arányosítás nem megengedett.
Az eddigi - sokszor előforduló - gyakorlattól eltérően, május 22. után már nem szabad pl. egy 1.200 m2-es füstszakaszra az 1.600 m2-re előírt hatásos áteresztő felület 75%-ával kalkulálni.
4.      Az „M1. A rendeltetés besorolása” táblázat kiegészült újabb 10 létesítmény típus felsorolásával, melyek az 1/A táblázatban találhatóak.
Csarnok, vagy csarnok jellegű épületekben nem csak klasszikus gyártási, logisztikai funkció képzelhető el, hanem kimondottan közösségi, kulturális, sport, stb. felhasználás is.
5.      A füstszakaszokat továbbra is kötényfallal kell kialakítani, de amennyiben ez épületszerkezettel nem megoldható (fix kötényfal), úgy mobil kötényfal alkalmazandó.
A fix kötényfallal nem szakaszolható tereket mobil kötényfalakkal jól fel lehet osztani. Előírás, hogy a kötényfal igazodjon a füstmentes levegőréteg magasságához és min. 1 m legyen.
6.      Az új OTSZ a füstelvezető berendezések minimális mennyiségét és egymástól mért távolságát is tovább pontosította. Közösségi funkciójú tűzszakasz füstszakaszában 200 m2-ként, ettől eltérő funkció esetén 300 m2-ként legalább egy füstelvezetőt kell beépíteni.
Ezzel az előírással a tágan értelmezhető „inkább több kisebb, mint kevesebb nagyobb” méretezési szabály konkrétabbá vált és a füstelvezetők minimális száma pontosan meghatározható.
7.      Két hő- és füstelvezető közötti távolság legalább a nagyobbik oldalak összege legyen (2 m x 3 m-es kupolánál min. 6 m), de nem lehetnek sem egymástól, sem a tető szélétől 20 m-nél nagyobb távolságra.
Ez a méretezési pontosítás egyszerre szolgálja a védőtávolságok megtartását és a füstelvezetés hatékonyságának megőrzését.
8.      A hő- és füstelvezető szerkezetek anyagai legalább D tűzvédelmi osztályúak legyenek.
A hő- és füstelvezető berendezések EN 12101-2-es szabványához kapcsolódóan Németországban és Franciaországban tűzvédelmi osztályba sorolási értékként E értéket határoztak meg, de a gyártóknak természetesen meg kell adni a pontos tűzvédelmi osztályba sorolási adatot (pl. polikarbonát B s1 d0).
9.      A hő- és füstelvezetők gyártói előírásokat figyelembe vevő, kötelező felülvizsgálata és karbantartása az eddigi egy évről félévenkéntire változott.
A felülvizsgálat során a megfelelő működőképesség csakis nyitással ellenőrizhető, így az egyedi, mechanikus nyitáspróba minden kupolánál nélkülözhetetlen. A szúrópróba szerű, füstszakaszonkénti „éles” próbanyitás továbbra is szükséges. A felülvizsgálatot, karbantartást célszerű olyan szakkivitelező, telepítő céggel végeztetni, aki napi szinten foglalkozik füstelvezető rendszer telepítésével, és akit legalább egy forgalmazó cég márkaszerelőjének tekint.
10.    Sprinkler, vagy nyitott szórófejes oltóberendezés és hő- és füstelvezető berendezés együttes létesítése esetén az élet- és a vagyonbiztonság mérlegelése után az elsőfokú tűzvédelmi szakhatóság állásfoglalása alapján kell a berendezések közötti indítási sorrendet meghatározni.
Ez a spinklerfejek és a füstelvezetők hőkioldó ampulláinak hőmérséklet meghatározását jelenti. A franciaországi APSAD R1 szabályzat összefoglaló táblázata erre vonatkozó gyakorlati útmutatóként a döntéshozatalt kívánja segíteni. (lsd. VÉDELEM 2005. 2-es 3-as szám.)
11. Az új OTSZ az MSZ EN 12101-2 szabványhoz tartozó európai osztályba sorolási (Euroclass) értékeket, mint követelményeket is tartalmazza.
 
A füstelvezetőkre érvényben lévő és kötelező MSZ EN 12101-2 szabvány, valamint az új OTSZ-ben megjelenő követelmények miatt elmondható, hogy 2008. május 22. után csakis a szabványnak megfelelő, CE jelöléssel ellátott termékek tervezhetők ill. építhetők be. De a CE jelölésen megjelenő osztályba sorolási értékeket (lsd. 1-es ábra egy gyártói etikett összehasonlítása) össze kell vetni az OTSZ követelményeivel, és csak ez alapján dönthető el, hogy az adott hő- és füstelvezető megfelelő-e a hazai elvárásoknak is.
1-es ábra: az OTSZ követelményei és egy gyártói etikett összehasonlítása
11+1 A villamos berendezésekkel szembeni követelmény, hogy a természetes füstelvezetőknél a kábelezés tűzállósági határértéke legalább 30 perc legyen. Kivételt képeznek azok a berendezések, amelyeket áramelvételre önműködően nyitnak, illetve olyan helyiségekben, lévő füstelvezetők, amelyek automatikus tűzjelzővel felügyeltek, és amelyekben a tűzjelző füst megjelenése esetén a berendezést önműködően nyitja.
Csakhogy ezek a kivételek bizonytalanságot és felesleges költségeket vihetnek a rendszerbe, ami viszont a biztonságos üzemelés rovására mehet.
·       Hiszen az épület tervezésekor nem tisztázott a hő- és füstelvezető rendszerek működési módja, (áramelvételre, vagy áram adásra működjenek-e, egyáltalán elektromosak, vagy pneumatikusak legyenek-e, stb.) az általában a kivitelezés során dől el.
·       Téves vésznyitás (vezeték szakadás) a rendszer üzemeltetési szintjén költséges lehet (alkatrész csere), de nagyobb probléma, hogy egy-egy téves vésznyitás a gyártást is leállíthatja (lsd. pl. electrotechnikai üzem).
·       A tűzjelző önmagában nem nyitja „azonnal” a hő- és füstelvezetőket. Az elektromos motorhoz például folyamatos áramellátásra van szükség.
Ezért az „E30-as” kábelezés gyakorlatilag elengedhetetlen.
Feladatok és felelősség
A tervezés, méretezés feladata a méretezési táblázatok használatával és a darabszámok, védőtávolságok ellenőrzésével visszacsatolásos, közelítő eljárássá vált.
A forgalmazóknak csakis CE jelöléses, az OTSZ követelményeinek megfelelő termékeket szabad Magyarországon forgalomba hozniuk. A vonatkozó MSZ EN 12101-2 szabvány egyaránt érvényes a tető és a homlokzati hő- és füstelvezetőkre. Ráadásul a füstelvezető berendezésnek, mint egységes szerkezetnek a vizsgálatát teszi kötelezővé. Ezért az ablak + motor/munkahenger ≠ hő- és füstelvezető, legalábbis 2008. május 22. után.
Az üzemeltetőé a felelősség, hogy a füstelvezetők működőképességét megfelelő karbantartó céggel –lehetőleg szakkivitelezővel- félévente nyitáspróbával ellenőriztesse.
A hatóság feladata pedig nem kisebb, mint a vonatkozó előírások betartatása a tervezés, kivitelezés, használatbavétel és üzemeltetés során, akár a megvalósulásban résztvevő szereplők ütköző érdekeinek ellenére is.
Az új OTSZ változásai, pontosításai hozzásegíthetik a beruházókat, üzemeltetőket, hogy átgondolt és pontos tervezés, kivitelezés, használatba vétel után, gondos üzemeltetés mellett a beépített tűzvédelmi berendezések összehangolt működésével magasabb biztonsági fokozatú létesítmények jöjjenek létre. És ez talán mégsem mindegy!
Nagy Katalin
Ludor Kft., Hő- és füstelvezetés, szellőztetés, felülvilágítás
1082 Budapest, Baross utca 98.
Tel: 20/36 41 985
Fax:1/210 38 34
 
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2847 látogató olvasta.