Híreink

Óvóhelyek - alkotmányellenes helyzet?

2008. szeptember 29.

Az új OTSZ megjelentetése kapcsán hatályon kívül helyezték a 2/2002. (I. 23.) BM. rendeletet, s úgy tűnik ezzel a mozdulattal az óvóhelyekre vonatkozó előírások is hatályukat vesztették. Az Alkotmánybíróság állásfoglalása december 31-ig írja elő új szabályozás kiadását.


Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 9/2008. (II.22.) ÖTM rendelet 4. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte a tűzvédelem és a polgári védelem műszaki követelményeinek megállapításáról szóló 2/2002. (I. 23.) BM rendeletet. E rendelet 6. számú melléklete tartalmazta a polgári védelmi – óvóhelyekre vonatkozó – műszaki követelményeket.
Ezzel az életvédelmi létesítmények műszaki követelményeinek megállapítására vonatkozó jogszabályi felhatalmazás jelenleg is hiányzik.
 
Az életvédelmi létesítményeket érintően az Alkotmánybíróság a 17/2008. (III. 12.) AB határozatában megállapította, hogy alkotmányellenes helyzet áll fenn amiatt, hogy a jogalkotó nem határozta meg a magántulajdonú ingatlanok (helyiségek) életvédelmi létesítményként (óvóhelyként) való kijelölésének szabályait és kritériumait. A határozatban az Alkotmánybíróság felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2008. december 31-ig tegyen eleget.
 
Ismereteink szerint a mielőbbi szabályozás érdekében megkezdődtek az egyeztetések a jogszabály-alkotási feladatok tisztázása és a szükséges jogi lépések megtétele érdekében.
Az egyeztető felek: az OKF - NFGM – IRM – ÖM.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2941 látogató olvasta.